El Cosmocaixa aposta per l'astronomia per celebrar el seu primer lustre de vida

La directora, Anna Sanahuja, reconeix que és un tema atractiu a l'hora de captar interès per la ciència

El Cosmocaixa, que ja disposa d'un dels millors planetaris del país, constitueix durant aquests dies un reclam especial per als amants de l'astronomia. Per commemorar el cinquè aniversari del museu, així com l'any internacional de la disciplina científica, els seus responsables han programat unes jornades de portes obertes amb una oferta per conèixer les particularitats de l'espai orientada a totes les edats i gustos possibles. Avui mateix, tothom que s'hi acosti tindrà la possibilitat de construir un planisferi, fer que un coet s'enlairi o conèixer una mica millor la morfologia de les constel·lacions a partir de l'espectacle 88 infinits, a càrrec de l'actor Arnau Vilardebò. Però és que ahir les oportunitats d'acostament a tot allò que està més enllà del cel encara eren més àmplies, gràcies a la col·laboració de l'Agrupació Astronòmica de Barcelona (ASTER).

«Nosaltres ja fa tres o quatre anys que venim, i ens agrada fer-ho perquè hi ha el problema que tothom mira cap a terra i ningú no ho fa cap a dalt», explica el secretari general d'ASTER, Lluís Casamitjana, que era un dels encarregats de coordinar l'activitat d'observació del Sol a la plaça de la Ciència: «Hem portat un telescopi equipat amb una càmera que filma l'activitat del Sol i la projecta en una pantalla. A més, hem portat quatre telescopis més amb filtres de diferents colors. El Sol està acabant el primer any del seu cicle d'onze anys, i sembla que es comença a animar», va comentar. De la seva banda, el president de l'entitat, José Muñoz, descrivia el fenomen més interessant del moment: «Es pot apreciar una protuberància espectacular, de 8 o 9 diàmetres». Ja a la nit, i fins a la una de la matinada, els assistents van poder experimentar l'altre vessant de l'observació: els planetes i constel·lacions celestes.

Els membres d'ASTER, que han aprofitat per promocionar la 43a edició del seu curs d'iniciació a l'astronomia de cada novembre, també han estat presents per la Mercè a la plaça de Catalunya.

Interès per la ciència.

La directora del Cosmocaixa va fer una valoració ben positiva de les jornades de portes obertes, amb l'esperança que incrementin les inquietuds científiques: «Tenim un públic molt fidelitzat, però el 40 o el 50% sol ser nou. Tenim la fita que la gent vegi que qualsevol persona es pot apropar i entendre la ciència, perquè segueix massa allunyada de la nostra vida quotidiana quan cada vegada incideix més en les nostres vides.» En aquest sentit, va reconèixer que «l'astronomia és un tema atractiu que facilita la tasca de captar l'interès», però pensa que el Cosmocaixa va molt més enllà: «Volem donar a conèixer noves investigacions, com ara la genètica i les cèl·lules mare, així com contribuir a la sensibilització mediambiental.»

LES ACTIVITATS

«88 infinits»
Obra a càrrec d'Arnau Vilardebò que descriu les constel·lacions del cel. Destinada a nens de més de cinc anys, es representa avui a l'auditori del Cosmocaixa, a les 13 h.
Construeix el teu Planisferi
Taller destinat a nens majors de set anys en el qual hi ha la possibilitat de conèixer les diverses constel·lacions a partir de la construcció d'un planisferi. Avui a les 12.30 h, 13.30 h, 17.30 h i 18.30 h.
Enlairem un coet!
Els experts en modelisme espacial Club Spain Rocketry mostren en un taller com construir un coet de combustible sòlid i llançar-lo des de la plaça de la Ciència. Activitat destinada a partir dels nens majors de 9 anys que avui començarà a les 17 h.
Planetari Bombolla
Activitat recomanada per a nens a partir de 3 anys que té com a objectiu iniciar-los en el món de l'astronomia. Els assistents podran tocar els planetes a petita escala, conèixer les constel·lacions i aprendre què són els eclipsis. L'activitat d'avui començarà a les 16 h.

Com teatralitzar l'espai

Un dels grans reclams d'aquestes jornades amb entrada gratuïta està sent l'espectacle 88 infinits, a càrrec d'Arnau Vilardebò. En clau d'humor i amb total interactivitat amb el públic, l'actor explica i detalla bona part de les 88 constel·lacions en què està dividit el cel, associant-les amb les llegendes mitològiques que els van donar nom. Tot plegat, a partir d'objectes quotidians com ara cartons amb cinta mètrica i ninots. Vilardebò reconeix que el muntatge va sorgir arran del seu interès per la mitologia, que el va portar a fer un espectacle en un format més petit –i bàsicament destinat a adults–, al Llantiol. Tot i això, està molt satisfet de l'adaptació per a tots els públics: «La mitologia té moltes coses que val més no explicar als nens i avui ja he agafat el to del tot.» Aquest migdia (13 h) hi ha programada l'última representació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.