Administracions

Fora del barri

L'Ajuntament de Barcelona col·loca la biblioteca reclamada pels veïns del Clot al futur centre del disseny, que ja no és al barri

Es compleixen dos anys de l'enderrocament del ‘tambor' de sota l'anella viària

Els principals avenços es concentren en el centre del disseny

L'Ajuntament de Barcelona anunciava la setmana passada que la nova biblioteca del Clot, un equipament llargament reclamat des de les associacions de veïns, s'ubicarà a l'edifici del museu del disseny. Segons fonts municipals, tindrà una superfície aproximada d'uns 2.000 metres quadrats i està previst que entri en funcionament el 2012, juntament amb el mateix centre del disseny. La biblioteca se situarà a les dues plantes superiors del centre documental de Dhub, ocuparà uns 1.946 metres quadrats, que es prendran de la botiga, oficines i sales de treball que s'hi havien d'instal·lar originàriament.

L'anunci del consistori no ha satisfet ni de lluny les reclamacions dels veïns que recorden que l'equipament havia d'anar inicialment al barri del Clot. Quan es va decidir que aniria a l'edifici Sòcol, annex al bloc de l'Ona, ja va sortir del Clot i es va situar al barri d'El Parc i la Llacuna del Poblenou. Ara es queda en aquest barri, però s'allunya una mica més dels veïns del Clot.

Els veïns no s'hi oposen

Les quatre associacions que formen la Plataforma de les Glòries, han assegurat que el canvi d'emplaçament no els satisfà però que no s'hi oposaran. Per ells, aquesta proposta de l'Ajuntament es fa “a les acaballes de la legislatura i per salvar algun moble pel que fa al flagrant incompliment quant a equipaments de barri”. Adverteixen que la nova destinació gairebé no té llum natural, però valoren que tingui accessos independents, com un passadís obert 24 hores entre el carrer d'Àvila i la plaça, que quedaran garantits des del carrer d'Àvila i des de la futura plaça, amb connexió al transport públic, que permetrien obrir l'equipament fora de l'horari del museu, com per exemple, en horari nocturn en època d'exàmens.

“El problema del compromís continua essent el mateix”, asseguren els veïns, “paper mullat pel que fa als equipaments de barri, com la biblioteca del Clot, que acabarà al carrer Bolívia; el CAP Bolívia, que està per començar; el CEIP Encants, que s'aguanta per un fil en el calendari; l'escola bressol, que ni l'esmenten, i el Sòcol, sense pressupost, i dels equipaments de l'Eixample, ni en parlen”.

Des de l'Ajuntament, en canvi, es destaca que a la construcció de la biblioteca la seguirà l'inici de la construcció dels habitatges dotacionals i els equipaments de l'illa delimitada per l'avinguda Diagonal i els carrers de Badajoz, Bolívia i Ciutat de Granada, que està previst que comenci el quart trimestre del 2010. En aquest àmbit, segons recorda el consistori, a més dels habitatges per a gent gran, està previst situar-hi un CAP, un casal de gent gran i el dipòsit municipal de la grua.

En la mateixa informació municipal, el consistori fa una actualització de tots els projectes que hi ha en marxa al voltant de la reforma de les Glòries. Malgrat tot, els principals avenços es continuen concentrant en la construcció del centre del disseny, que implica una inversió d'uns 88 milions d'euros. La seva construcció ha estat, de fet, objecte de les principals crítiques dels veïns que, ara que s'han complert dos anys de l'inici del desmantellament del tambor de les Glòries, continuen recordant que ja llavors van demanar que no s'alentís el ritme de les obres en tot el perímetre de les Glòries i que no s'aparqués la construcció d'equipaments socials.

Tot al centre del disseny

Així, en l'àmbit d'actuació del centre del disseny s'han enderrocat les edificacions existents al solar, s'ha desviat el col·lector Claperós, s'han executat les pantalles perimetrals i s'ha condicionat el perímetre interior del solar. A més, ja s'ha aprovat el pla especial urbanístic per a l'ajust de les edificacions en aquesta illa i el projecte executiu del centre.

Finalment, s'executa el primer paquet d'obres, l'estructura, els tancaments i les façanes. Per facilitar la construcció de l'edifici, també s'està executant una estructura de protecció de la via pública, per sobre de l'anella viària, i de les instal·lacions i pas del tramvia. Pel que fa al segon paquet, en el que entra la climatització, la calefacció, la ventilació, o les comunicacions, aquest ja ha estat adjudicat definitivament. Darrerament s'ha sabut que a l'edifici s'instal·larà una pantalla de llums LED de 20 metres d'amplada, la qual ha estat batejada pels veïns com la “Times Square catalana”. De fet, per als veïns el centre porta el nom de “la grapadora”.

Adjudicacions d'obres

Segons ha explicat el consistori, ja s'han adjudicat diverses obres del fons estatal d'ocupació i sostenibilitat local (FEOSL), com la connexió de l'edifici del centre del disseny a la xarxa urbana de fred i calor per a la seva climatització, així com la connexió i instal·lacions interiors de l'edifici del centre del disseny a la xarxa municipal de recollida pneumàtica de residus sòlids urbans. També s'han adjudicat, d'altra banda, les obres d'adequació de l'accés a l'estació de metro de Glòries.

El pla especial del nou mercat dels Encants ja s'ha aprovat definitivament i s'han executat algunes actuacions auxiliars com són la retirada de l'arbrat al Bosquet dels Encants i la realització de sondejos i cales. També s'ha aprovat el pla especial urbanístic del nou calaix dels Encants. Ja s'han iniciat les obres del desviament del col·lector, dels serveis afectats i d'adequació del perímetre. Les obres de l'aparcament del mercat estan adjudicades i s'està començant a preparar el concurs corresponent per a l'execució de les obres.

Pel que fa als equipaments, el projecte executiu de l'edifici Sòcol es va aprovar definitivament el 20 de gener passat en la comissió de govern. El programa funcional inclou un casal de barri, un auditori i espais polivalents. Mentre que l'aparcament del subsòl ja està construït. Com que la biblioteca se situarà en el mateix centre del disseny, dintre del pla d'equipaments es treballarà en una proposta d'equipament que serveixi per substituir-la.

El regidor Narváez es va reunir el 27 de juliol passat amb els veïns i els va assegurar que l'edifici Sòcol es dotaria de pressupost pel 2012, i es buscaria un equipament alternatiu que s'instal·larà on hauria d'haver anat la biblioteca inicialment.

LA DATA

88
milions d'euros
és la quantitat global que suposarà la construcció del museu del disseny, que obrirà el 2011

LA XIFRA

12
milions d'euros
és el pressupost per a la construcció de l'edifici Sòcol, on hi va una biblioteca i que s'ha ajornat

Els veïns, preocupats pel canvi d'interlocutor

La imputació que la jutgessa del cas de l'hotel del Palau de la Música va fer al quart tinent d'alcalde, Ramon García-Bragado, i al gerent d'Urbanisme, Ramon Massagué, ha deixat les quatre associacions de veïns que formen la Plataforma de les Glòries sense els seus interlocutors més directes. Va ser precisament Ramon Massagué qui, en complir-se el pas de l'equador del “compromís de les Glòries”, va reconèixer a aquest diari que alguns projectes s'han endarrerit, i va adduir, per una banda, motius de planejament, i per l'altra, motius econòmics. García-Bragado era el representant de l'Ajuntament que assistia a les comissions de seguiment del compromís per a les Glòries i Massagué intervenia en les comissions i en el grup de treball d'Urbanisme.

“Ara mateix, les quatre associacions de veïns ens quedem sense interlocutor polític i sense el màxim cap d'Urbanisme amb els ja prou encallats processos de planificació urbanística pel que fa a equipaments de barri”, han lamentat els veïns, que han afegit: “ No sabrem, per exemple, si es complirà el compromís de cessió del solar a Gencat (1T 2011) per construir l'escola dels Encants, així com tants projectes que estan en via morta”.

En la reunió que van celebrar els veïns i l'Ajuntament el dia 27 de juliol, a la qual van assistir també representants de BIMSA, els va ser presentada la nova regidora d'Urbanisme, Gemma Montbrú.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.