Administracions

Tortosa enllesteix el document de la futura EMD de Campredó, que inclou una part del Catalunya Sud

El consell tractarà avui de la proposta que n'estableix els límits i les competències

Amb un retard evident sobre el calendari previst, el consell assessor de Campredó debatrà aquesta nit el document que ha redactat l'Ajuntament de Tortosa, i que ha de ser el punt de partida definitiu per a la futura EMD. L'alcalde pedani i regidor del govern tortosí, Joan Sanahuja, va admetre ahir el retard en els tràmits, però va garantir que a partir d'ara es començarà a treballar «amb un altre ritme», per poder constituir l'EMD de Campredó al més aviat possible. De fet, el govern de Ferran Bel tenia previst convocar els referèndums per crear les EMD de Bítem i de Campredó a principi del 2008, i al gener de l'any passat es va crear la comissió mixta per conduir les negociacions, però després el procés va refredar-se. El principal escull era el conveni financer de Campredó amb l'Ajuntament tortosí, una situació que va agreujar-se per l'acceleració de la crisi econòmica. A més, la voluntat de l'alcalde, Ferran Bel, era aprofitar la revisió del conveni amb l'EMD de Jesús per intentar establir un model de finançament «estable» per al poble de Jesús i apte per a les noves EMD, ja que a més de la de Campredó el govern tortosí també voldria impulsar de manera simultània l'EMD de Bítem. En una segona fase es constituiria l'EMD dels Reguers, en funció de la demanda veïnal, ja que «la reivindicació és més recent i hauria de madurar més», segons va dir Bel.

Sobre el sistema de finançament comú, Sanahuja va voler precisar que cada EMD tindrà unes condicions pròpies. «Cal tenir clars quins conceptes són i quins s'apliquen, perquè tothom ha de poder tenir el que li pertoca», va remarcar. Sanahuja va afegir-hi que el model de finançament està molt avançat, però va preferir no posar data a la seua presentació, ni tampoc a la convocatòria del referèndum. En aquest sentit, el membre del grup de suport d'ERC a Campredó, Emigdi Subirats, també va manifestar ahir que el finançament serà ara el principal punt de debat en el procés de creació de l'EMD. «Tenint en compte que Campredó volia ser un poble independent, una EMD no és cap meravella; i tenir competències pròpies sense diners no ens surt a compte», va dir. De fet, Subirats va assenyalar que l'Ajuntament tortosí continuarà assumint el manteniment de l'enllumenat públic, una mesura que les forces polítiques i les entitats de Campredó ja haurien acceptat. «El que és lamentable és aquest retard excessiu de vuit mesos, ja que entre el maig i el novembre del 2008 no va convocar-se cap reunió», va insistir.

Delimitació i futura seu

GUSTAU MORENO
Joan Sanahuja va explicar que un dels objectius de la futura EMD de Campredó serà potenciar el servei d'atenció al ciutadà (SAC), per evitar que els veïns hagen de desplaçar-se a Tortosa per fer els tràmits administratius. Sanahuja també va recordar que la seua principal aspiració és rehabilitar l'antiga estació de Renfe per instal·lar-hi la futura seu, així com un casal de joves. L'alcalde pedani va anunciar que Campredó passarà a tenir competències pròpies en els àmbits d'urbanisme, esports, serveis socials, cultura, patrimoni, manteniment i governació, i que la proposta que ha redactat l'Ajuntament també inclou la delimitació territorial. Així, tot i que oficialment encara falta el suport del PSC perquè la proposta tinga el màxim consens, l'EMD de Campredó tindrà una part del polígon industrial Catalunya Sud que pertany a les partides històriques del poble, si bé administrativament el polígon dependrà de Tortosa. «No volem ni més ni menys que el que sempre ha estat terme de Campredó, fins i tot per als caçadors i per a Correus», va concloure Sanahuja.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.