Administracions

ADMINISTRACIONS

Cerdanyola, obligada a fer un pla de viabilitat fins al 2013 perquè no estalvia

Té un deute de més de 100 milions i diàriament es gasta 20.000 euros que no té

El govern (PSC-CiU) vol reduir 5,6 milions en despeses el 2011

Les finances de Cerdanyola fa anys que no estan bé i després de diversos plans de sanejaments incomplerts –1995, 2002 i 2006– el ple va aprovar-ne un altre per capgirar la incapacitat de l'Ajuntament de poder estalviar. El consistori arrossega un deute de més de 100 milions i, segons va explicar el regidor de Finances, Francisco Ortiz, la ciutat es gasta diàriament 20.000 euros que no té. El nou pla de viabilitat econòmica per al període 2010-2013, aprovat pel govern (PSC-CiU) i el regidor no adscrit –Antonio González–, preveu que durant el 2011 es redueixin les despeses municipals en 5,6 milions d'euros. “No eliminarem cap servei dels que presta l'Ajuntament, però alguns d'ells perdran qualitat”, es va sincerar Ortiz.

Mesures

El pla preveu mesures de gestió, tributàries, financeres i pressupostàries. En concret, per al 2011, les despeses de personal tindran una reducció d'1,58 milions, mentre que les despeses de béns corrents i serveis es reduiran 2,45 milions. Les subvencions a entitats disposaran de 748.000 euros menys i la limitació dels contractes temporals de personal suposarà un estalvi de 100.000 euros. Paral·lelament, la delegació de la recaptació d'impostos a la Diputació suposarà un increment dels ingressos de 900.000 euros.

Ortiz va assegurar que, des del 2007, el fet de no aconseguir els ingressos previstos de la urbanització del Centre Direccional “ha suposat un increment de la despesa fins a límits no assumibles” i va afegir que el pla de viabilitat és “una oportunitat per a tots, i per explicar a la ciutat com estem i què farem”. L'exalcalde i portaveu d'ICV-EUiA, Toni Morral, va dir que Cerdanyola “té problemes estructurals que necessiten solucions estructurals” a llarg termini. I amb relació als diners que mai no s'ingressen, va retreure als governs socialistes que s'inclogui als pressupostos l'IBI de la UAB sabent que no el cobrarien. Per Morral, el pla és “tècnicament de manual, però li falta un projecte de ciutat”. El portaveu del PP, Manuel Buenaño, va explicar que el pla és conseqüència de la “desastrosa” gestió de l'actual i l'anterior govern, i que el pla no defineix prou bé com s'estalviarà. El regidor no adscrit, Antonio González, veu el pla “creïble i possible”.

L'IBI pujarà del 4% al 8%

La proposta d'ordenances fiscals del govern per al 2011 preveu un increment del 2,5%. Però pel que fa a l'IBI, el govern l'apujarà entre el 4% i el 8%, aplicant l'increment de la revisió cadastral del 2006. Tot i la petició de congelar l'impost, el govern defensa l'increment per ingressar 1,3 milions més.

LA XIFRA

11,3
milions de préstec inclou el pla.
8 milions per reduir deute, 1,27 per a inversions i 2,1 per a expropiacions.

LA FRASE

No eliminarem cap servei dels que presta l'Ajuntament, però alguns d'ells perdran qualitat
Francisco Ortiz
REGIDOR DE FINANCES
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.