Administracions

Comptes pendents amb la Sindicatura de 148 municipis

termini

Al cap de mig any d'haver acabat el termini per presentar la comptabilitat de l'exercici del 2009 a la Sindicatura de Comptes, 148 ajuntaments encara no ho han fet

N'hi ha 45 que els han presentat, tot i que incomplets

Mig any després d'haver-se tancat el termini reglat per presentar els comptes del 2009 a la Sindicatura de Comptes, 148 ajuntaments catalans encara no ho han fet. Es tracta només del 15,6% de tots els municipis, el 15 d'abril de 2011, tenint en compte que la meitat dels ajuntaments del país, 447 de 946, al desembre encara no havien fet els deures. Entre aquest centenar i mig d'ajuntaments que no han entregat la documentació a l'organisme fiscalitzador de la Generalitat, hi ha poblacions del Vallès com Badia i les Franqueses, del Baix Llobregat com Molins de Rei i Corbera, o de la costa tarragonina com Torredembarra, Creixell i Roda de Berà.

Comptes incomplets

A més, hi ha 45 ajuntaments que han presentat una documentació incompleta a l'òrgan fiscalitzador i aquests l'hauran de completar abans que la Sindicatura consideri els comptes lliurats. Entre aquests, hi ha els casos de Blanes o Mont-roig del Camp, que van presentar els comptes dins del termini –el 15 d'octubre del 2010– però, en canvi, no van aportar tota la documentació requerida. Entre aquest llistat hi ha poblacions maresmenques com Arenys de Mar, Arenys de Munt i Premià de Dalt o metropolitanes com Castellbisbal o Montcada i Reixac. La raó principal del retard acostuma a ser que l'Ajuntament afectat presenta els comptes municipals però no els generals, que inclouen fundacions i empreses públiques del mateix consistori que tenen una comptabilitat independent malgrat que l'últim responsable n'és el govern local.

Subvencions retingudes

El problema de no haver presentat els comptes encara és que el govern català està obligat a retenir les transferències i subvencions als ajuntaments afectats. Això és una disposició de la nova llei de la Sindicatura de Comptes que el Parlament va aprovar l'any passat per posar fi a l'incompliment sistemàtic dels terminis de la majoria de municipis. Des del 1988, la llei obliga a presentar els comptes municipals fins al 15 d'octubre, però amb el canvi de la instrucció de comptabilitat del 2004 perquè la gestió es fes telemàticament, el grau de compliment va disminuir de manera alarmant.

L'intent de la Sindicatura i la Generalitat per minimitzar el problema va acabar amb la reforma de la llei de l'organisme que, entre altres disposicions, condiciona la concessió de subvencions i transferències de la Generalitat als ajuntaments al fet que aquests hagin lliurat la comptabilitat. No té efectes retroactius però afecta els 193 ajuntaments que, o bé encara no han lliurat la documentació, o bé no l'han lliurada de manera completa; representen el 21% dels ajuntaments del país, que avui tenen retingudes les subvencions o transferències sol·licitades el 2010. A mesura que cada ajuntament tramet la documentació a la Sindicatura de Comptes, aquesta actualitza el llistat que gestiona el Departament de Governació.

Governació i Economia

Atenent al compliment o no de l'obligació municipal, aquest departament autoritza el Departament d'Economia perquè concedeixi les subvencions sol·licitades. Fan que els diners es retinguin fins al dia que l'Ajuntament compleix i, per ara, la mesura només afecta el finançament del 2010, l'any d'entrada en vigor de la llei, que correspon als comptes municipals del 2009. D'ara endavant, però, aquesta situació es repetirà a partir de cada 15 d'octubre. Enguany, els ajuntaments hauran de presentar abans d'aquesta data els comptes del 2010.

753
ajuntaments
són els que ja han lliurat els comptes tot i que 254 ho han fet fora de termini, fins al 15 d'octubre.
45
ajuntaments
són els que els han presentats però de manera incompleta, ja que els falta alguna documentació.
148
ajuntaments
són els que no han presentat els comptes del 2009 a la Sindicatura de Comptes de la Generalitat.
19
ajuntaments
són els que encara no han lliurat els comptes corresponents a l'exercici municipal del 2008.

Molts reaccionen a la publicació de la llista

No va ser fins al desembre que la Sindicatura va fer públic el llistat dels municipis que no havien lliurat els comptes al 15 d'octubre. Eren 447, gairebé la meitat dels consistoris del país. Fer públics tots els noms va causar rebombori i alguns ajuntaments van reaccionar molestos amb crítiques i acusacions encreuades, des de l'alcalde que acusava l'interventor de no voler aprovar-los els comptes, fins a l'alcalde de poble que es queixava de la manca de mitjans per presentar la documentació a temps. Però l'òrgan fiscalitzador de la Generalitat valora positivament les implicacions de la llei nova, primer, pel fet que en el llistat hi havia un 20% més de municipis que l'any abans. I segon, perquè al cap d'un mes i mig de fer-se pública la llista ja havien regularitzat la situació la majoria de consistoris. En aquelles setmanes 117 ajuntaments més van lliurar la documentació. Fins divendres, 254 s'han posat al dia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.