Administracions

BArcelonès

Jesús Maria Canga presidirà el Consell Comarcal del Barcelonès

L'alcalde socialista de Sant Adrià de Besòs és el preferit per la majoria dels partits

Dóna per feta la repetició del quadripartit amb el PP a l'oposició

Si no hi ha sorpresa de darrera hora, Jesús M. Canga, més conegut com Sito Canga, serà el proper president del Consell Comarcal del Barcelonès. L'alcalde de Sant Adrià de Besòs ha esdevingut l'opció política preferida per la majoria de les formacions representades en aquest ens que actua a les ciutats de Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Badalona, Santa Coloma de Gramenet i el mateix municipi adrianenc.

De fet, l'elegit dóna per fet l'acord de govern per als propers quatre anys que, com ha passat en els dos mandats anteriors, el liderarà el PSC en companyia de CiU, ICV-EUiA i ERC. “Les negociacions amb tots els partits han evolucionat sense inconvenients i només el PP, per diferències ideològiques, i no pas personals, en quedarà fora”, va afegir Canga abans de garantir que els resultats del 22-M es veuran “necessàriament correspostos” en la configuració del proper govern. D'aquesta manera, el proper president del Consell Comarcal es va referir a la “major presència” que CiU obtindrà en l'ens, ja sigui en les juntes de govern i en les vicepresidències, a més de les àrees de gestió. No serà, però, fins a final de juliol, quan se celebrarà el ple de composició de l'entitat, que es concretaran aquestes qüestions.

Canga va fer un pas endavant en veure els moviments que el PP feia per adquirir preponderància, tot i no que pot governar en majoria perquè no en té prou en un hipotètic acord amb CiU. Fins i tot la seva aposta es va acabar imposant per sobre les que haurien proposat els exalcaldes de Barcelona, Jordi Hereu (PSC), i de Badalona, Jordi Serra (PSC). “Tots dos han estat generosos i intel·ligents, conscients que ara han de centrar-se a fer una oposició ferma als seus ajuntaments”, va dir Canga. Tot i que segons ell el seu tarannà “de consens” és un dels motius que expliquen la seva elecció, a ningú no se li escapa que també hi ha influït el fet que ell hagi estat l'únic cap de llista socialista d'aquestes ciutats que ha salvat els mobles en mantenir majoria absoluta i, en el seu cas, per quart mandat seguit.

Per a Canga, que mantindrà Jaume Vendrell a la gerència de l'ens, l'entitat no ha de ser cap “contrapoder” socialista a la Diputació o a la Generalitat, en mans de CiU. Resoldre la “patata calenta” de la situació econòmica de la societat Regesa o mantenir les competències i “la bona gestió que hem demostrat amb les beques i amb les rondes” seran les seves prioritats.

LA XIFRA

39
consellers
són els que té el Consell del Barcelonès, distribuïts entre PSC (14), CiU (10), PP (9), ICV-EUiA (5) i ERC (1).

La incidència al port de Badalona

S.M.

La composició del Consell Comarcal del Barcelonès és un aspecte que té una incidència directa sobre el port de Badalona ja que aquesta institució té la meitat de les accions de la infraestructura portuària. Aquest fet es tradueix en l'obligació d'arribar a acords entre l'Ajuntament de Badalona i el Consell Comarcal abans d'executar segons quines actuacions al port. També són totes dues institucions les que haurien de pactar un relleu al capdavant de Marina Badalona, la societat que gestiona la infraestructura badalonina. El conseller delegat de Marina Badalona, Francesc Panella, és un home de confiança de l'exalcalde socialista, Jordi Serra. El batlle, el popular Xavier García Albiol, no s'hi ha pronunciat però pot ser partidari de substituir-lo.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.