Xerrada d'ACR a Rubí sobre Can Balasc
Unes 120 persones van assistir a la xerrada organitzada dissabte per Alternativa Ciutadana de Rubí (ACR) i anomenada Un nou abocador a Rubí: ara a Can Balasc. L'acte va tenir la col·laboració de les associacions de veïns dels barris més pròxims al terreny, i amb les ponències d'Òscar Pérez, membre de CEPA (Centre d'Ecologia i Projectes Alternatius) i membre del grup de treball de Residus de la Federació d'Ecologistes de Catalunya, i Jordi Simó, ambientòleg i membre de Cepna (Centre d'Estudis i Protecció de la Natura de Rubí).
La ponència d'Òscar Pérez es va centrar a donar una visió global del sistema de gestió de residus que s'aplica i s'aplicarà en un futur immediat en l'àmbit català, metropolità i comarcal. Segons ell, el funcionament de les infraestructures anomenades ecoparcs és deficient i les administracions estan apostant per equipaments de tractament finalista com els abocadors o les incineradores. Aquestes manifestacions van encaixar perfectament amb les de Jordi Simó, que va destacar l'elevat nombre d'extractives que existeixen a Rubí i que són potencialment susceptibles d'acabar sent abocadors, com serà el cas de Can Balasc després de la sentència judicial d'aquest estiu, que va obligar l'Ajuntament a atorgar una llicència de dipòsit de residus inerts a l'empresa Arrins SL. Tot i això, el procés continua obert, ja que el consistori no va cedir a la voluntat d'Arrins d'abocar altres productes al marge de runa i terra, i l'empresa va presentar un recurs a l'Agència Catalana de Residus.
Durant les conclusions també es va alertar que el nou pla metropolità de residus preveu la creació d'un abocador d'1.800.000 m³, que «casualment» encaixa amb la capacitat de Can Balasc. Per aquest motiu, es va convocar una reunió pel 13 de gener per determinar alguns plans d'acció futurs.