El temporal remet

Els efectes del mal temps van deixar ahir 1.584 alumnes sense classe

A migdia, el Servei Meteorològic de Catalunya donava per tancat el temporal, que ha deixat al seu pas nevades a les comarques de Tarragona, sobretot a punts de la Serralada Litoral i de la Prelitoral i a punts de ponent. A Horta de Sant Joan s'hi van acumular 30 centímetres de neu, 24 centímetres a Cornudella de Montsant, 23 a Falset i 20 a Ulldemolins, els quatre municipis on es van registrar precipitacions de neu més importants. La neu i el gel van mantenir ahir dues carreteres tallades: la T-330, a l'altura d'Arnes, i la TV-3301, entre Bot i Prat de Comte. A més, catorze carreteres van resultar afectades pel temporal. L'episodi de vent i neu va afectar també escoles i alumnes, ja que tretze centres educatius no van obrir i 1.584 alumnes es van quedar sense poder anar a classe, en alguns casos afectats per incidències en les rutes de transport. Els problemes es van concentrar a les comarques tarragonines, on 870 alumnes es van quedar a casa, i a les Terres de l'Ebre, amb 561 alumnes afectats.

El vent de gregal va bufar fort ahir, amb ratxes que van superar els 100 quilòmetres per hora a Portbou i els 80 a la ciutat de Barcelona. El temporal marítim va afectar tota la costa, amb onades d'entre 4 i 6,7 metres a l'àrea central i la Costa Brava.

Destrosses a Blanes

Tot i que no va haver-hi llevantada, fet que amb tota seguretat hauria tornat a provocar destrosses semblants a les de Sant Esteve de l'any passat, el temporal va fer estralls a Blanes, on les onades es van emportar durant la nit un tram del passeig marítim. Concretament, van caure 150 metres de passeig al mar a la zona dels càmpings, un tram que és propietat de la Generalitat i que està pendent d'una reforma. El 20 d'octubre passat ja van caure 30 metres d'aquesta zona, on el passeig reposa sobre una llosa de formigó aixecada sobre la sorra sense cap fonament ni una escullera que el protegeixi de les onades. L'Ajuntament de Blanes va tancar ahir la zona i va reclamar al govern un projecte per arreglar tot el tram, d'uns 300 metres –de fet, la primavera vinent la Generalitat preveu tenir enllestida la reforma d'aquest passeig.

El temporal ha deixat amarrats a port el 80% dels pesquers de la costa gironina durant dos dies. Només han pogut pescar una quarantena de barques de les 200 que apleguen les confraries de la Costa Brava. I pel que fa al trànsit marítim, ahir es van reprendre les comunicacions per vaixell entre Barcelona i les Illes, que havien quedat suspeses dilluns. Els desplaçaments, però, van quedar afectats pel tancament del port de Maó.

Les previsions meteorològiques indiquen que les temperatures pujaran lleugerament en els propers dies. Dissabte podria arribar una altra pertorbació que portaria més precipitacions, acompanyades d'aire fred.

Les platges de Barcelona resisteixen

F.E

No cal anar gaire enrere en el temps. A Barcelona les llevantades han deixat factures molt cares sobre les platges, ja que qualsevol símptoma de mal temps provocava inexorablement la pèrdua de tones i tones de sorra. Davant d'això es va posar en marxa un projecte d'estabilització, que ha tingut com a mesures més contundents la construcció d'un dic subterrani a la Mar Bella i un mur de contenció davant de la platja de Sant Sebastià, tradicionalment una de les més castigades. Doncs bé, aquest conjunt de mesures han passat la prova a què les ha sotmès aquest últim temporal. Ahir, en plena ressaca i amb les onades encara enfurismades, les set platges del litoral barceloní no mostraven símptomes d'un deteriorament excessiu. Només fa uns mesos, algunes haurien desaparegut.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.