Els alcaldes i els anticementiri topen a Ascó en plena polèmica per l'MTC

L'AMAC reclama que no es qüestione els plens dels ajuntaments favorables al magatzem de residus nuclears

A excepció dels alcaldes de Corbera d'Ebre i la Fatarella (tots dos d'ERC), els ajuntaments de l'àrea nuclear d'Ascó van participar ahir en la reunió convocada per l'AMAC sobre l'MTC i en què l'entitat va explicar als responsables municipals les al·legacions que ha presentat a l'ordre ministerial. «Demanem que s'evite l'enfrontament entre municipis, que es respecte quan un municipi digui ‘no' a l'MTC, però també quan digui ‘sí'», va manifestar el gerent de l'AMAC, Marià Vila d'Abadal, després de més de dues hores de reunió. «Volem que s'eviten enfrontaments i que no es criminalitze els municipis favorables a l'MTC», va dir Vila d'Abadal.

Amb tot, en la trobada cap ajuntament de l'àrea nuclear d'Ascó es va presentar com a candidat, si bé a la reunió hi van assistir els nous regidors de l'Ajuntament d'Ascó, els cinc del govern (CiU i PSC), més els de l'oposició. El gerent de l'AMAC va insistir que no farà públics els seus candidats fins al 27 de gener, quan hi ha convocada l'assemblea general a Madrid. «L'AMAC donarà suport als municipis que vulguen presentar candidatura i tinguen un acord de ple favorable o hi hagi prou consens per adoptar-lo», va dir Vila d'Abadal. En aquest sentit, Ascó té temps per convocar el ple fins al 30 de gener, quan s'exhaureix el termini per presentar candidatures.

Mentre els alcaldes entraven a l'ajuntament d'Ascó, una vintena de membres de la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) van desplegar una gran pancarta de rebuig a l'MTC. «És un acte simbòlic però és necessària la mobilització de la ciutadania», va dir Josep Maria Sáez, membre de la CANC. Aquest vespre tindrà lloc una assemblea informativa a Móra d'Ebre per coordinar les pròximes mobilitzacions.

La coordinadora sosté que l'impacte de l'MTC no serà local i recorda que 61 municipis del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre s'hi han pronunciat en contra. «Reclamem a Ascó que no prengui la decisió d'hipotecar el futur de l'agricultura, la ramaderia i el turisme d'aquest territori», va concloure Sáez.

Greenpeace dóna per feta la candidatura riberenca

acn

Greenpeace va donar per fet ahir que el Ministeri d'Indústria i l'AMAC tenen pactat que Ascó i Yebra –el municipi de Guadalajara ho confirmarà previsiblement demà– seran les dues candidates a tenir el cementiri nuclear, que ha de rebre els residus d'alta radioactivitat de tot l'Estat i els de Vandellòs I que es guarden a França. Greenpeace, Ecologistes en Acció i Tanquem les Nuclears van acusar el govern espanyol de «temptar» els alcaldes amb diners públics perquè els seus municipis s'ofereixin per a la polèmica instal·lació. Es queixen que un consistori pot decidir ser-ne candidat sense tenir en compte l'opinió de la població, la dels pobles de l'entorn o la posició de la respectiva comunitat autònoma. Les tres entitats van demanar a CiU que, per ser coherent amb una resolució del Parlament –de rebuig a l'MTC a Catalunya– que ella mateixa va avalar, forci l'alcalde d'Ascó, el convergent Rafel Vidal, a no presentar la candidatura. El responsable de la campanya nuclear de Greenpeace, Carlos Bravo, va insinuar, però, que és probable que a l'alcalde li pesin més els pactes amb l'AMAC i les promeses econòmiques del ministeri. Els ecologistes van afegir que «és una broma de mal gust» dir que el cementiri només tindrà 60 anys de vida, quan els residus no tenen solució tecnològica, i acusen l'Estat d'incomplir la convenció d'Aarhus, signada pels països europeus en favor del dret dels ciutadans a participar en les decisions que afecten el medi ambient.

Flix reclama més informació

Un grup de veïns de la plataforma Volem Viure a Flix, creada per l'ERO d'Ercros per defensar els llocs de treball, van desplaçar-se ahir a Ascó per reunir-se amb el gerent de l'AMAC i reclamar informació sobre l'MTC. «Volem fer una xerrada divendres a Flix per no descartar un ‘sí'», va dir la portaveu de la plataforma, Montse Estela. Amb tot, alguns veïns van pronunciar-se a favor de l'MTC pels llocs de treball que suposarà i van increpar els anticementiri per no ser del municipi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.