Escenifiquen la regressió del delta per exigir el cabal ecològic

És imprescindible garantir l'aportació de sediments

«Si el riu no baixa, la mar puja.» Aquest eslògan tan clar i directe és el que va encapçalar l'acte reivindicatiu que van organitzar ahir SEO/Birdlife i la Plataforma en Defensa de l'Ebre. L'objectiu era escenificar i demostrar fins on arribarà el mar en els propers anys si el riu no aporta els sediments necessaris que evitin la regressió del delta. Tal com va explicar Ignasi Ripoll, de SEO/Birdlife, «si no es fa res per evitar-ho el nivell del mar pujarà 25 centímetres, la qual cosa suposaria una regressió molt greu del delta». Així, l'acte va consistir a exemplificar d'una manera molt visual aquesta regressió, aprofitant la celebració de la setmana de les zones humides.

La protesta es va iniciar al far del Garxal, des d'on els participants es van dirigir cap a la urbanització Riumar. Allí es van col·locar tres cartells indicant el nivell del mar segons les previsions del Ministeri de Medi Ambient i l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic. El primer mostrava el nivell del mar el 2025, i es va col·locar a la platja. El segon feia referència al 2035 i es va situar a tocar del passeig marítim. L'últim, que indicava el nivell del mar el 2045, es va instal·lar en plena urbanització, enmig d'un dels seus carrers. «Esperem que no sigui així», reclamaven els participants en la protesta, adonant-se dels greus efectes de la regressió.

«El que demanem és que els plans de conca tinguin en compte els cabals ecològics», va explicar Ripoll un cop es van haver col·locat els cartells. «El que defensem és el nostre patrimoni natural i que no ens treguin aigua, ja que és la vida d'aquesta zona natural tan important», va recordar el portaveu de SEO/Birdlife.

Ripoll també va explicar que els efectes de la regressió es poden agreujar pel canvi climàtic: «No plourà tant, i això comportarà un deu o vint per cent menys d'aportació d'aigua al riu.» Tot plegat, suposaria una falta de sediments molt greu que es traduiria en un increment de la regressió.

Més mobilitzacions

Els membres de la Plataforma en Defensa de l'Ebre van aprofitar aquest acte tan senzill per recordar que la problemàtica que viu el territori no s'ha solucionat. «El pla hidrològic de conca que s'aprovarà no contemplarà l'aigua suficient ni els sediments necessaris», va manifestar Manolo Tomàs. És per això que la PDE preveu més mobilitzacions, tant a nivell de les Terres de l'Ebre com català i estatal, i fins i tot no descarten tornar a demanar la implicació de la Comissió Europea. De moment, però, han convocat una assemblea general per al dia 20 d'aquest mes en què s'explicarà a la societat l'actual situació i es concretarà el calendari de les mobilitzacions. «A les Terres de l'Ebre, quan deixem de mobilitzar-nos ens obliden, per això tornarem a sortir al carrer», va remarcar Tomàs.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.