Salvem Castell, el moviment ecologista i social de Palamós, recollit en un llibre

És del metge Feliu Antúnez i publicat per CCG Edicions

Antúnez (Sabadell, 1947) va decidir fer la història de Salvem Castell, sense oblidar els antecedents històrics de la finca, a proposta d'alguns dels membres fundadors de l'entitat. I, amb aquesta tasca d'investigació, Antúnez va guanyar l'any passat la beca de la Cooperativa La Equitativa, que atorga l'Ajuntament de Palamós bianualment.

L'Ajuntament té dos anys els drets de publicar el treball guanyador. Però els quatre guardonats anteriorment no ho han estat. Per això, l'autor, amb la implicació de CCG Edicions, que ja li va publicar fa vuit anys la novel·la Benvingut Sr. Director, va decidir fer-ho ell, dins un conveni amb l'Ajuntament, en què li donava 50 dels 1.300 exemplars publicats.

El llibre, que es diu Salvem Castell. La veu d'un poble contra l'especulació urbanística, serà presentat dimecres vinent, a les 8 del vespre, a la biblioteca municipal Lluís Barceló i Bou. La presentació anirà a càrrec de Joan Botella, catedràtic de ciències polítiques de la UAB i tutor de la beca.

El pròleg del llibre és del catedràtic de filosofia de la UdG Josep Maria Terricabras, que sempre es va definir a favor de la protecció de Castell. Abans de parlar de Salvem Castell, que té l'origen a ERC, Antúnez fa una mica d'introducció a la història de castell des dels indigets fins a l'any 1992, en què la zona queda repartida entre les famílies Puig Palau i Suqué Mateu. També recorda la degradació de la Costa Brava, els precedents de mobilitzacions populars al municipi (Salvem cala s'Alguer, el port esportiu de Palamós a la platja i la recuperació de l'ermita de Bell-lloc), i les diverses propostes urbanístiques fins arribar a les de Castell SA i Camo SA.

Un cop explica Salvem Castell, recorda el referèndum –que és l'únic que s'ha fet a Catalunya–, les seves conseqüències –en què la Generalitat de Pujol compra com urbanístic els dos sectors– i aspectes jurídics de tot el procés. A més, hi ha un apèndix cronològic dels fets.

El llibre té unes 300 pàgines, 60 fotografies i costa 23 euros.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.