Medi ambient

Calafell té localitzades unes 200 palmeres infectades que no reben dels propietaris el tractament adequat

L'Ajuntament de Calafell ja acumula cinc anys d'experiència en la lluita contra l'escarabat morrut, malgrat que la plaga es continua estenent al municipi i s'apropa a les 400 víctimes entre l'arbrat del municipi. La majoria de les palmeres afectades, tal com succeeix a la majoria de poblacions amb presència d'aquest insecte, són de titularitat privada, un sector al qual, segons es reconeix al consistori, és molt difícil arribar.

«De palmeres de titularitat municipal tan sols se n'ha hagut de talar una», explica la tècnica de Medi Ambient de Calafell, Pilar Cervantes. La resta, es trobaven plantades en jardins o terrenys de titularitat privada i, en diversos casos, els propietaris encara no han pres les mesures necessàries. «Hem comptabilitzat unes 200 palmeres de propietat privada que estan infectades pel morrut, però no s'hi ha fet res», detalla la responsable de l'àrea. Tots aquests arbres, per tant, es converteixen al seu torn en focus d'expansió de la plaga, ja que, mentre no se'n separa la part afectada o no es tala l'arbre sencer, hi ha la possibilitat que el morrut acabi infectant altres palmeres de la zona.

Per tal de poder avançar en el control de la plaga, el consistori treballa per aprovar l'ordenança elaborada juntament amb la Generalitat i altres ajuntaments de la zona per millorar la tasca administrativa en aquest sentit. Gràcies a un pla d'ocupació, a més, l'Ajuntament disposa de dos treballadors que s'han dedicat a difondre notes informatives entre els propietaris que tenen palmeres en els seus terrenys. El consistori també ha posat en funcionament un servei gratuït de recollida de les restes de palmeres afectades, que s'han de fer arribar obligatòriament a les plantes autoritzades per al seu tractament (la planta de compostatge de Botarell i la de l'empresa Nordvert a Torredembarra).

Informació a la Torre

Un altre ajuntament que ha posat en funcionament un servei de recollida gratuïta de palmeres afectades és el de Torredembarra, en què l'afectació per la plaga del morrut ha crescut en el darrer any. Des del mes d'abril, aquells propietaris que hagin hagut de talar una palmera poden demanar a la brigada municipal que els vagi a recollir les restes per traslladar-les a la planta corresponent. Des del mes de setembre del 2009, a més, s'elabora un registre de les palmeres afectades per poder determinar els focus i el ritme de propagació de la malaltia, i s'han distribuït 2.000 fulls volants amb informació en cinc idiomes sobre com evitar el contagi.

A Creixell, el consistori confia que l'aprovació d'una nova ordenança servirà per pressionar els propietaris perquè talin les palmeres correctament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.