Medi ambient

La poda de les palmeres està prohibida fins al novembre per controlar l'insecte

Per tal d'evitar la propagació de la plaga del morrut, el govern de la Generalitat ha fixat la prohibició de podar les palmeres durant el període en què aquest escarabat es troba més actiu. En aquest sentit, els propietaris d'arbres d'aquest tipus tan sols podran podar-los durant els mesos d'hivern, període en el qual el morrut es troba hivernant i, per tant, no hi ha risc que l'insecte es propagui.

Segons el responsable de Sanitat Vegetal del Departament d'Agricultura, Jordi Giné, «l'escarabat detecta de seguida l'olor de les fulles acabades de tallar, i aquesta l'atreu moltíssim». Diverses proves realitzades han permès comprovar que, en casos com aquest, el morrut podria arribar a desplaçar-se fins a tres quilòmetres a la recerca de la palmera podada, la qual, en rebre l'insecte, quedaria infectada.

A les ordenances municipals sobre el morrut, però, s'estan preveient algunes excepcions a la limitació de la poda, però sempre amb una sèrie de compromisos del propietari. Aquest és el cas, entre altres, de l'ordenança de Salou. «Un propietari pot sol·licitar una llicència municipal per fer la poda abans del novembre, però caldrà que faci immediatament després un tractament preventiu per evitar que la palmera s'infecti», detalla el cap tècnic de Parcs i Jardins del consistori. Si s'incomplís aquesta part del tracte, es demanaria a la Generalitat l'obertura d'un expedient sancionador.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.