Medi ambient

montgat

Aproven un pla per consumir energia de manera sostenible

El full de ruta inclou mesures per regular les emissions contaminants en instal·lacions municipals

Algunes són posar plaques fotovoltaiques i fer cursos de conducció eficient

Les forces polítiques de l'Ajuntament de Montgat, tant al govern –PSC, ERC i ICV-EUiA– com a l'oposició –CiU i PP–, han aprovat per unanimitat un full de ruta perquè el municipi redueixi les emissions contaminants de CO2. Anomenat com pla d'acció per l'energia sostenible, el document ha estat elaborat amb l'ajut de tècnics de la Diputació i conté un repertori d'actuacions concretes que han de servir perquè abans de l'any 2020 aquestes emissions hagin experimentat un descens del 20%, tal com així han signat en un pacte milers d'alcaldes de municipis d'arreu d'Europa.

En el cas de Montgat, l'estudi parteix d'una dada relativa a l'any 2005 en què les emissions de CO2 al municipi van ser de 35.757 tones. L'objectiu d'aquí a 9 anys serà que aquesta quantitat no superi les 28.000 tones. Per aconseguir-ho, hi ha un seguit d'actuacions que l'Ajuntament haurà d'aplicar a curt i mitjan termini. En el primer dels casos, hi ha mesures com ara la instal·lació de vàlvules termostàtiques a l'entrada dels radiadors del centre cívic Les Mallorquines, del casal de la gent gran i de l'escola Salvador Espriu –que conjuntament poden generar més de 15.000 kilowatts anuals–, així com la inclusió de detectors de persones als lavabos dels equipaments municipals, la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la coberta dels vestidors del camp de futbol –amb capacitat per produir 13.000 kilowatts anuals– i la realització de cursos de conducció eficient als treballadors que utilitzen vehicles de la flota municipal –amb què es podrien reduir les emissions en 5 tones anuals–. A mitjan termini, les actuacions més destacades són la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la coberta del centre cívic Les Mallorquines –que pot produir 18.600 kilowatts anuals i reduir les emissions de CO2 en 8,3 tones anuals– i la col·locació d'una doble porta d'accés a l'edifici consistorial.

La regidora de Sostenibilitat, Montse Giner (ICV-EUiA), no considera alarmants els nivells d'emissions contaminants a la vila. Amb tot, “sempre es poden millorar” aquestes dades, va assegurar, abans de recordar que algunes de les accions incloses en aquest full de ruta ja s'estan implantant i que les que no s'han fet s'aniran desenvolupant segons els pressupostos municipals o depenent dels ajuts supramunicipals que arribin.

LA FRASE

El poble no té índexs d'emissions contaminants elevats.Però tot ésmillorable
Montse Giner
regidora de sostenibilitat
130.000
kilowatts anuals
es podrien generar amb la instal·lació de plaques fotovoltaiques en cobertes d'edificis municipals.
20%
és la quantitat
d'emissions de CO2 que el pla vol reduir abans de l'any 2020, com diu el pacte d'alcaldes.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.