Les claus

Homenatge a l'Espanya de l'AVE a Conca i Sòria

Albert Segura

L'Espanya del gran Madrid quilómetro cero, la dels AVE a Conca o Sòria, es va trobar ahir cara a cara amb la del corredor mediterrani. L'expresident espanyol José María Aznar; el líder del PP, Mariano Rajoy, i la presidenta de la Comunidad de Madrid, Esperanza Aguirre, també van ser ahir al Parlament Europeu, però no per defensar el tren de mercaderies d'ample europeu, sinó per homenatjar precisament la que va ser la seva pitjor enemiga.

L'exministra popular Loyola de Palacio, morta el 2006 de càncer, va esborrar el corredor mediterrani del mapa europeu de prioritats el 2003, aprofitant que era l'eurocomissària de Transports. Aleshores, en plena festa del totxo, l'Estat espanyol s'hauria pogut permetre construir la connexió ferroviària de mercaderies entre el port de Barcelona, que ja és el tercer més gran d'Europa, i la frontera francesa, però va preferir envoltar Madrid amb més quilòmetres de trens d'alta velocitat que Alemanya, Holanda, Polònia, el Regne Unit i Suècia plegats. Els alemanys, que n'han pagat una part, es posen les mans al cap.

Des d'ahir, De Palacio té una sala amb el seu nom al Parlament Europeu, que José María Aznar, Mariano Rajoy i Esperanza Aguirre van inaugurar.