Infraestructures

vilafranca del penedès

Adif s'avé a cobrir la via del tren fins al pont de Moja

L'Ajuntament encarregarà un projecte que finançaran a mitges l'administració local i Adif

El govern és partidari d'aparcar la via judicial per resoldre el conflicte, però l'alcalde esperarà a parlar amb tots els grups

Els veïns estan satisfets si l'execució no s'eternitza

Adif es va comprometre ahir a executar el cobriment total de la via fins al pont de Moja de Vilafranca per resoldre els problemes de sorolls que pateixen els veïns del passeig Rafael Soler des que el Tren d'Alta Velocitat (TAV) passa per la ciutat. L'alcalde, Pere Regull, es va reunir a Madrid amb el president de l'ens ferroviari, Antonio González Marín. Regull va anar a la capital espanyola a anunciar la intenció de l'Ajuntament de presentar un contenciós administratiu contra ells, tal com va acordar el ple per unanimitat. Però en la reunió, l'alcalde es va trobar amb un bon clima de negociació. Després que l'Ajuntament ha rebutjat fins a quatre propostes per resoldre el problema del soroll –l'última eren unes pantalles acústiques de set metres d'alçada–, Adif diu ara que està obert a una nova solució. Per començar, l'Ajuntament encarregarà un projecte, que serà revisat pels tècnics d'Adif, i que es pagarà a mitges entre les dues administracions. Un cop el projecte hagi estat acceptat per les dues parts, Adif es compromet a fer l'obra i assumir la part del cost total equivalent a la instal·lació de les pantalles acústiques (entre dos i tres milions d'euros). I la resta ho hauran de pagar a mitges l'Ajuntament i Adif (entre vuit i deu milions d'euros, el 50% per a cada un).

Ahir a la tarda, l'alcalde es va reunir amb els veïns que estan satisfets amb la solució, sempre que la seva execució no s'eternitzi. Dilluns, Regull explicarà el resultat de la reunió als portaveus dels grups municipals i, si tots estan d'acord amb la proposta, dimarts farà arribar a Adif una proposta de protocol, que inclourà els acords sobre el nou projecte i l'execució de les obres. Regull vol incloure també en el nou protocol la recepció de la coberta de la zona dels Cirerers. Precisament, dijous al vespre el diputat del PSC a Madrid, Daniel Fernández, va explicar juntament amb el portaveu socialista a Vilafranca que Adif estava disposada a deixar urbanitzar la llosa de la via. Regull, però, no vol ocupar la part coberta fins que s'hagi acabat de tancar l'acord, ja que l'ocupació de la coberta suposarà l'acceptació de les obres. Regull confia que aquests acords es puguin tancar al més aviat possible.

L'alcalde de Vilafranca va assegurar, a més, que si l'Ajuntament detecta la bona voluntat d'Adif per resoldre els problemes que pateix Vilafranca, el protocol també inclourà un primer pagament del deute pendent. En aquest moment, l'Ajuntament de Vilafranca deu 24,5 milions d'euros a Adif, fruit dels acords signats amb Adif l'any 2004, i les obres de cobriment que es van executar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.