Infraestructures

INFRAESTRUCTURES

El nou gasoducte Martorell-Figueres es preveu pel 2014

La instal·lació situarà l'Alt Empordà en les mateixes condicions de subministrament que la resta del país

En els pròxims tres anys s'ha d'enllestir el gasoducte que enllaçarà Martorell amb Figueres, i així es completarà la xarxa de distribució de gas que ha de donar servei a la comarca de l'Alt Empordà i que ahir va fer un pas molt important amb la inauguració del gasoducte entre Serinyà i Figueres, que gestiona l'empresa HC Energia. Aquesta obra ha tingut un cost de 9 milions i la longitud de la canalització és de 23 quilòmetres. Aquest gasoducte és una “connexió de xarxa secundària” i, per tant, no es podrà assolir “tot el seu potencial” i “seguretat” amb el subministrament fins que no entri en funcionament el gasoducte que Enagás construirà des de Martorell fins a Figueres. La seva construcció, segons el director general d'Energia i Mines de la Generalitat, Josep Canós, començarà a Martorell i la conducció arribarà a Hostalric l'any vinent –tot i que la companyia encarregada havia calculat que hi arribaria el segon semestre d'aquest any–; la represa fins a Figueres, però, encara està en tràmits i no té fixada la data d'inici. “Fer-ho en tres anys serà una fita difícil i amb entrebancs de tot tipus, com qualsevol infraestructura”, ha reconegut Canós, que ha subratllat que aquest és l'objectiu, “hi hagi o no interconnexió amb les xarxes europees”. I és que el projecte també inclou que aquesta canonada sigui la via de la interconnexió del gas amb França.

La Generalitat reconeix que el subministrament de gas i electricitat a l'Alt Empordà en aquests moments no està al mateix nivell que a la resta de Catalunya, i s'ha compromès a fer tots els esforços per “desencallar” a Madrid els projectes i inversions pendents.

LA XIFRA

23
quilòmetres
de longitud fa la canonada, que té un diàmetre de 10 polzades i passa pel subsòl de sis municipis.

La primera ciutat en tenir gas

Durant l'acte d'inauguració del gasoducte entre Serinyà i Figueres es va recordar el caràcter pioner d'aquesta ciutat, que va ser la primera de tot l'Estat que va tenir gas natural. Els responsables de l'empresa HC Energia van destacar les millores que la nova infraestructura suposa pel que fa a seguretat, com ara l'eliminació de la planta de gas natural liquat que proporcionava fins fa un any el subministrament a Figueres i a Vilafant, així com els 500 camions que el transportaven per carretera. També permet estendre el servei a Navata i Santa Llogaia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.