Infraestructures

barcelona

Trias assisteix a la cala del túnel del TAV al qual es va oposar després del Carmel

L'alcalde acompanya Blanco en un acte en què no hi serà Recoder, que volia el TAV pel Vallès

Els governs del PP i CiU van pactar l'obra amb Clos fa 9 anys

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, acompanyarà avui el ministre de Foment, José Blanco, en l'acte de la cala que posa el punt final a setze mesos de perforació del túnel del tren d'alta velocitat (TAV) pel subsòl de l'Eixample. Ho farà després de mitja dècada d'haver-se oposat al traçat pels carrers Mallorca i Provença pel suposat risc de constructiu i amb l'objecte de desgastar el govern socialista després de l'accident, al Carmel, en la construcció de la línia 5 del metro.

El grup municipal de CiU va engegar la campanya contra el túnel de Sants a la Sagrera un any abans dels comicis, quan es preveia que Trias s'enfrontaria amb Clos. Amb la substitució de Clos com a candidat del PSC, finalment CiU va convertir el projecte en un cavall de batalla contra Hereu des del 2006. Trias feia seva la idea recuperada per CiU de reivindicar el TAV pel Vallès, amb estació inclosa; una proposta que l'actual conseller de Territori i aleshores alcalde de Sant Cugat, Lluís Recoder, reclamava des del 2004. Recoder, que no assistirà a l'acte d'avui perquè té reunió de govern, segons el Departament de Territori, qualificava d'“opció política de tossuderia” fer passar el TAV pel centre de Barcelona. Trias readaptava al moment polític la proposta vallesana inventant-se un traçat inèdit en què, en lloc de travessar la ciutat, els trens sortien de Sants cap al Baix Llobregat, circumval·laven el Vallès i entraven per Montcada fins a l'estació de la Sagrera. Des del principi d'oposar-se al túnel, CiU va tenir al costat el PP i va aconseguir portar al seu molí l'ERC de Portabella, deixant el govern d'Hereu en minoria en la defensa de l'obra. Feia 4 anys que el ministre Álvarez-Cascos (PP), el conseller Felip Puig (CiU) i l'alcalde Clos (PSC) havien acordat el túnel pel carrer Mallorca.

Avui es compleixen exactament setze mesos des que la tuneladora Barcino va iniciar la perforació des del pou situat a la cruïlla entre els carrers Mallorca i Biscaia. Cap tècnic especialista va considerar especialment arriscat aquest túnel.

La ministra de Defensa també hi farà cap

La utilització partidista de l'obra ha estat una constant. Des de l'estirabot de l'aleshores regidor de l'oposició i actual tinent d'alcalde d'Infraestructures, Antoni Vives (CiU), que va qualificar l'obra de “túnel dels espanyols”, fins a la presència inesperada a l'acte, avui, de Carme Chacón (PSOE), ministra de Defensa i previsible candidata socialista a les estatals.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.