la crònica

El Torremar torna a repartir mapes

Salou obre la representativa seu de Turisme després de quatre anys tancada per esquerdes. L'Ajuntament té en marxa un procés judicial perquè es determini qui ha de pagar les obres

Els turistes que des d'ahir passegin per Salou ja poden tornar a demanar informació, consells i mapes al xalet Torremar del passeig Jaume I. Aquest representatiu edifici, que forma part d'una sèrie de construccions singulars alçades davant de la línia de mar, ha tornat a obrir les portes després d'un llarg parèntesi que ha durat gairebé quatre anys i que es va iniciar amb l'aparició d'unes esquerdes que en comprometien l'estabilitat. Ara, els treballadors del Patronat de Turisme (en procés de conversió en empresa pública) han recuperat el seu espai tradicional de treball, després d'anys d'exili forçat a les oficines de l'ajuntament i als barracons de l'espigó del moll, on ha funcionat durant aquest temps el servei d'informació turística. Al consistori, mentrestant, continua la lluita judicial perquè la factura de la rehabilitació (que supera el mig milió d'euros) recaigui en els responsables de les obres veïnes que van causar el tancament de l'edifici.

I és que els problemes del Torremar van començar l'abril del 2006 al restaurant del costat, el Vil·la Alexander (que ocupa el xalet que curiosament rep el nom de Villa Enriqueta). En aquella època, els operaris que preparaven l'adaptació de l'edifici per a l'activitat de restauració feien excavacions per tal de construir-hi un aparcament subterrani de dues plantes. Les perforacions, però, van alterar de tal forma el delicat subsòl de la línia de costa salouenca, que el xalet Torremar es va esquerdar, amb el consegüent desallotjament de l'espai, a més de problemes a l'altre xalet de la zona, el Palau Bonet, i fins i tot a la xarxa viària, amb un esfondrament al carrer del Mar.

Recuperar la seu de Turisme no ha estat, però, un procés ràpid. Des del desallotjament, el 2006, i fins a l'any 2008, l'edifici va continuar amb problemes d'estabilitat, i els tècnics van haver de fer controls diaris dels moviments de les esquerdes. «Fins que l'edifici no es va assentar l'any 2008, no es va poder plantejar el projecte de rehabilitació», recordava ahir el regidor de Turisme, Alberto del Hierro, en l'acte de reobertura del xalet Torremar. El projecte es va poder aprovar l'any passat, i, amb un cost final de 565.149 euros, va ser la primavera passada quan van arrencar les obres. Des de final de la setmana passada, els treballadors de Turisme a Salou van començar aquesta altra mudança, que esperen que ja sigui la definitiva. «Hi tornem amb unes condicions millors que les originals», celebrava Del Hierro, mentre que l'alcalde, Pere Granados, va ressaltar el paper d'aquest xalet «com a imatge turística de qualitat de Salou». A partir d'ara, aquest edifici de principi del segle XX espera tornar a atreure diàriament la visita d'entre 500 i 800 turistes durant la temporada alta turística.

Un cop resolt el problema més urgent, el procés de recuperació del xalet Torremar tindrà un epíleg en forma de procés judicial per tal que es determini qui haurà d'indemnitzar l'Ajuntament pels danys a l'edifici i els costos de la seva rehabilitació. Tot i que el pressupost de les obres ha estat avançat per les arques municipals, des del consistori es dóna per fet que seran les asseguradores de les empreses responsables de les esquerdes les que ho sufragaran, i un cop ja està del tot determinat el cost total de les obres, han iniciat els tràmits per aconseguir-ho. L'única part que sí que pagarà Salou seran les petites millores que s'han introduït a l'edifici aprofitant el període d'obres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.