Urbanisme

barcelona

Programen, amb retard, més enderrocs a les ‘cases barates'

Els treballs de demolició es reprendran a final de mes després de prop de mig any de dilació per contratemps tècnics

Tot seguit s'iniciarà la construcció de 161 habitatges per reallotjar els afectats

Des de fa mesos, la majoria estan tapiades i en un estat de total abandonament. Es tracta de poc més d'un centenar de cases barates del barri del Bon Pastor, que ja haurien d'haver estat enderrocades fa gairebé mig any, segons el calendari del pla municipal per substituir aquestes vetustes construccions que daten de principis del segle XX. En la pràctica, però, aquests terminis no s'han pogut complir perquè els treballs previs a la demolició s'han allargat més del compte. Una situació d'espera forçada que ha suposat un contratemps al repte històric de dignificar una zona de Barcelona que condensa més complexitats urbanístiques.

La presidenta de l'associació de veïns del Bon Pastor, Paquita Delgado, explica que el motiu concret d'aquest retard han estat les dificultats que han sorgit per desconnectar els serveis d'aquests habitatges –com ara l'aigua, el gas o la llum– de la xarxa general del complex. Un argument que a primer cop d'ull pot semblar sorprenent, però que alhora és il·lustratiu de la precarietat de l'entramat de subministraments bàsics d'aquest peculiar assentament residencial. A això, cal afegir-hi que el trasllat d'una part dels veïns afectats a la segona promoció de pisos que s'han construït per reallotjar-los també ha tingut demores. Fonts de l'Ajuntament de Barcelona han assegurat, però, que a hores d'ara el projecte d'enderroc només està pendent de rebre el corresponent visat per part del Col·legi d'Arquitectes. Un últim tràmit administratiu que fa pressuposar, per tant, que els treballs s'haurien de poder reprendre amb promptitud. A l'hora de delimitar més aquest termini es parla de finals de mes o, més concretament, del pròxim dia 27 com la data en què les màquines podrien iniciar les demolicions.

Tercera fase

Quan el terreny estigui net, es podrà iniciar la construcció dels 161 pisos que conformen la tercera fase del pla de substitució i que estaran distribuïts en tres blocs diferents. Els seus projectes ja estan redactats i només estan pendents de ser posats a licitació. Malgrat que la seva imatge pugui traspuar una certa atmosfera melancòlica en tractar-se de construccions de planta baixa arrenglerades en ple nucli urbà de Barcelona, les 784 cases barates del Bon Pastor presenten greus mancances des del punt de vista urbanístic i d'habitabilitat, com per exemple humitats constants. Per aquest motiu, ja fa dos mandats es va redactar l'actuació que preveu la substitució d'aquests habitacles per 915 pisos nous amb un pla d'etapes de cinc fases. Ara ja n'hi ha dues d'enllestides (342 habitatges).

LA XIFRA

915
habitatges més
s'han de construir a la zona en cinc fases per reallotjar als inquilins de les populars ‘cases barates'.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.