La mort del gos de la Sénia confós amb una lleona arriba al jutjat

El jutjat número 3 d'Amposta investiga un presumpte maltractament animal

A principi d'octubre i durant tres dies agents rurals, policia local, Mossos d'Esquadra i Guàrdia Civil van estar buscant a la falda dels Ports una lleona que havia estat vista durant el cap de setmana per veïns de la Sénia. Donada l'alarma social que es va generar, es va crear un dispositiu per cercar-la format per unes cinquanta persones i dos helicòpters. Una recerca, però, que va acabar amb la mort a trets d'un gos ensalvatgit, que segons els agents rurals hauria estat confós amb una lleona. Ja en aquell moment les protectores d'animals van criticar que se sacrifiqués el gos en lloc de capturar-lo viu i finalment els fets han acabat als tribunals. En aquest sentit, el jutjat número 3 d'Amposta ha obert una investigació després de rebre la denúncia d'El Refugio, una entitat que es dedica a la prevenció i denúncia de l'abandonament i maltractament d'animals. Així, segons la interlocutòria d'incoació de diligències prèvies de la titular del jutjat, «els fets poden ser constitutius d'un delicte de maltractament als animals domèstics». I és per això que ha reclamat un informe als agents rurals, així com el resultat de la necròpsia que es va practicar a l'animal en un centre de Barcelona.

«És del tot irresponsable que els agents rurals amb tots els seus mitjans a l'abast matessin a trets un pobre i indefens gos abandonat i que ho intenten justificar», ha manifestat el president d'El Refugio, Nacho Paunero, que ha aplaudit la decisió del jutjat número 3 d'Amposta d'obrir una investigació. Segons aquest grup de protecció dels animals, un gos és «sempre un animal domèstic» i, per tant, si se l'abat a trets es comet un delicte tipificat al Codi Penal amb penes de tres mesos a un any de presó. El Refugio assegura que ha presentat denúncies contra caçadors que han matat gossos a trets i que, actualment, estan imputats o en espera que se celebre un judici. «Per a un caçador la vida d'un gos abandonat al camp té molt poc valor, sempre és un competidor en la cacera», sosté El Refugio, que considera que en realitat no existeixen els gossos ensalvatgits, que és precisament la definició que van fer els agents rurals de l'animal capturat a la Sénia. «Es va organitzar un gran desplegament amb un important cost econòmic per posar fi a la vida de l'animal a trets», ha lamentat Paunero. Per la seua banda, els agents rurals van defensar que va ser l'única manera de capturar l'animal.

L'entitat proteccionista també lamenta que el Departament de Medi Ambient no hagi ensenyat l'animal i es limités a mostrar-ne fotografies al cap d'una setmana, als veïns que el van veure i a les protectores d'animals. De fet, a la Sénia molts veïns creuen que no es va capturar cap animal i que realment era una lleona el que corria per la falda dels Ports.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.