El bisbe de la fe en Catalunya

En l'homenatge al bisbe Joan Carrera, mort fa un any, no es poden obviar l'actualitat política i els casos de corrupció

L'església de Santa Maria del Mar va acollir ahir el vespre l'homenatge al bisbe Joan Carrera, mort ara fa un any. Per la personalitat de qui era recordat, l'acte no es podia sostraure a l'actualitat que viu el país. Antonio Balmón, alcalde socialista de Cornellà de Llobregat, ciutat nadiua de Carrera, va posar d'exemple l'honestedat del bisbe per contraposar-la als «sectors minoritaris» que no van seguir el seu exemple i han comès delictes de corrupció política i cívica. Després de l'alcalde, l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol va reconèixer que «el país no va bé», per tot seguit posar d'exemple Carrera, que sempre va tenir fe en Catalunya i va treballar i lluitar per millorar-la.

Joan Carrera (Cornellà de Llobregat, 1930-Barcelona, 2008) va ser ordenat prevere el 1954. Va ser vicari de les parròquies de Llefià a Badalona i Sant Isidre de l'Hospitalet de Llobregat, on va conviure amb la immigració andalusa i extremenya dels anys cinquanta i seixanta. D'aquí neix el compromís social que no va abandonar mai i que, en ple franquisme, va ser causa que se'l considerés suspecte. un individu «ciertamente peligroso», tal com el qualificava una fitxa policial del 1967, que ahir va recordar un altre dels oradors de la vetllada, Josep Maria Esquirol. Aquell any, l'arquebisbe Marcelo González el va nomenar vicari episcopal d'Ambients Obrers, càrrec que el cardenal Narcís Jubany li va renovar després. Carrera sempre va viure en habitatges humils de l'àrea metropolitana.

Home del concili II del Vaticà, va propagar el pensament etern i a la vegada renovador de l'Església a través dels mitjans de comunicació: El Noticiero Universal i Revista de Badalona, sobretot. Més tard, en plena democràcia, contribuiria a fundar Ràdio Estel, una emissora que va tutelar fins que els sectors més integristes del bisbat, als quals el bisbe Ricard Maria Carles era molt proper i sensible, el van retirar, fet que va recordar ahir Teresa Pou, exdirectora de Ràdio Estel, en un discurs molt valent.

Durant l'acte també es van sentir les paraules d'Antonio Montero, arquebisbe emèrit de Badajoz i amic i company de Carrera en les activitats de comunicació de la conferencia episcopal espayola, que per no haver-se pogut traslladar a Barcelona per raons d'edat i salut van ser llegides pel sacerdot José Maria Gil Tamayo. Van tancar l'acte Enric Puig, en representació del Grup Sant Jordi que l'organitzava, i el cardenal arquebisbe de Barcelona Lluís Martínez Sistach. La coral Sant Jordi havia introduït l'acte d'homenatge amb la interpretació d'Els Segadors i després, al llarg de la vetllada, va interpretar «cançons que agradaven al bisbe», tal com va dir Joan Pera,«actor i cristià», que va conduir la cerimònia.

El vicepresident del govern Josep-Lluís Carod-Rovira, Artur Mas i Josep Antoni Duran van ser alguns dels assistents a un acte que va rebre el suport de CDC, PSC, CCOO i UGT, tot plegat una mostra del caràcter «ecumènic» de Carrera.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.