plaça major

Els camins de ronda de la Costa Brava

Esperem que els camins de ronda de la Costa Brava siguin Patrimoni de la Humanitat

El 12 de setembre de l'any passat es va iniciar la celebració del centenari del bateig de la Costa Brava i què més bé per commemorar-ho que poder passejar pels camins de ronda per conèixer la nostra costa, plena de paisatges i vistes d'una extraordinària bellesa, que compagina el mar, les roques i els pins amb la llum que reben a les diferents hores del dia, la qual cosa provoca que canviïn els colors i amb la fragància característica de l'entorn marí fa que tot junt sigui un plaer visitar-los. També hem de dir que en cent anys el paisatge de la Costa Brava ha canviat molt, només cal comparar la Costa Brava actual amb les fotografies del palafrugellenc Josep Granés Hostench (1915-1982) que va fotografiar gran part de la Costa Brava.

L'associació Amics de la Unesco de Palafrugell, com molts sabeu, reivindica des de l'any 1985 l'obertura i conservació dels camins de ronda de la Costa Brava, per tal d'aconseguir un únic camí de ronda que recorri el litoral des de Blanes a Portbou i que aquest camí de ronda sigui declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

Els camins de ronda ressegueixen la costa i estan situats dintre de la zona maritimoterrestre de servitud de pas i de trànsit. La Llei de Costes 22/198 garanteix que els ciutadans puguin tenir entrada al mar, a la costa o al litoral, a través dels camins de ronda i dels seus accessos. Aquests camins de ronda tenen un enorme valor paisatgístic i de patrimoni natural a conservar, i són també un important atractiu turístic.

Ens hem adreçat a totes les administracions que hi tenen competència i gràcies a les nostres reivindicacions i denúncies l'administració està elaborant projectes i alguns trams de camí de ronda s'estan executant. Durant tots aquests anys que la nostra associació n'ha anat reivindicant la recuperació, hem aconseguit despertar l'interès del públic per conèixer els racons de la Costa Brava, fet que ha motivat que s'hagin posat de moda i siguin molt freqüentats, fins i tot surten indicats en els fullets o tríptics que dispensen les oficines de turisme. Els mitjans de comunicació també s'han fet ressò dels camins de ronda, fins i tot a àmbit internacional. Esperem que amb la implicació de la FCACU i d'Unescocat puguem aconseguir que els camins de ronda de la Costa Brava pertanyin a la llista del Patrimoni de la Humanitat, les comarques de Girona encara no hi consten.

(*) Amics de la Unesco de Palafrugell - FCACU

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.