Castellar ajusta el pressupost del 2010 a causa de la congelació dels impostos

El ple aprova 26.895.019 euros de despesa ordinària i d'inversions, i el manteniment de les ordenances

L'Ajuntament de Castellar apostarà per l'optimització dels recursos durant el 2010 per tal d'afrontar un doble objectiu aparentment contradictori: combatre els efectes de la crisi sobre les economies familiars no apujant els principals rebuts fiscals; i mantenir la tendència inversora tot prioritzant les polítiques socials. La recepta passa per reduir tant com sigui possible les despeses dels altres conceptes de l'administració, amb mesures com ara la congelació dels sous dels regidors i la davallada del 19% de la quantitat destinada tant a les polítiques de comunicació com a les festes populars, i d'un 20% en les aportacions que es fan a totes les entitats –inclosos els grups municipals.

Tot i això, el pressupost amb vista al 2010 se situarà en 26.895.019 euros, fet que suposa una reducció del 4,85% respecte de l'any anterior. La congelació fiscal implicarà una pèrdua de 450.000 euros, que és el 2% d'augment previst en el pla de sanejament aprovat pel ple el 16 de juny. Malgrat tot, però, i gràcies a les mesures de contenció econòmica, la partida per a ocupació, benestar social, gent gran i educació pujarà un 1,5%.

El 34,23% dels ingressos ordinaris provindrà d'altres administracions, sobretot gràcies al 20% del fons estatal d'inversió local (FEIL) que es pot destinar a programes socials, mentre que el 65,77% restant correspon a recursos propis. Pel que fa a les inversions, el consistori està convençut de mantenir un volum acceptable perquè, als 2,35 milions d'euros pressupostats –xifra inferior a la del 2009–, s'hi afegiran els 1,95 milions d'euros procedents del FEIL. En aquest sentit, es posaran en marxa projectes com ara l'edifici del nou Espai Cívic de la plaça Major, la remodelació de la part vella d'aquest espai, la segona escola bressol pública i el CEIP El Sol i la Lluna.

CiU hi vota en contra

El grup municipal de CiU va ser l'únic que va votar en contra de l'aprovació de les ordenances fiscals i del pressupost, mentre que l'Altraveu es va definir a favor del primer punt i en contra del segon. Els arguments de CiU van ser diversos. «Els pressupostos marquen l'obra d'un govern, i nosaltres no estem d'acord amb aquesta obra», va destacar la regidora Mercè Vallès, que va expressar que les propostes que van fer a canvi d'abstenir-se en els pressupostos del 2009 «s'han complert a mitges i sense possibilitat de seguiment». El màxim punt de fricció, però, va venir per l'acord del govern del PSC amb ERC de rebaixar l'IBI del 0,64% al 0,625%. «Nosaltres estàvem d'acord a rebaixar-lo, però en totes les comissions informatives ens havien dit que era impossible fer un pressupost més ajustat. Si es va poder arribar a aquest acord durant el mateix ple, ens fa la sensació que encara s'haurien pogut aconseguir més ajustos», va dir el regidor Lluís López.

LES ORDENANCES

Escombraries
La taxa es congela tot i el pacte, el 2008, de tots els grups municipals, d'equiparar-la progressivament al cost del servei.
IBI
S'abaixa el tipus impositiu del 0,64% al 0,625%, cosa que aproxima la mesura a la congelació.
Aigua potable
S'apuja 2,30 euros al trimestre tot i que Castellar continua sent el segon municipi més barat de la comarca.
Impost de vehicles
Es congela amb una bonificació del 50% per als vehicles que emetin entre 120 i 130 gr de CO2 per km, i del 75% per als que n'emetin menys de 120 gr per km.
IAE
Congelació i bonificació del 50% per a persones que capitalitzin l'atur, o que tinguin menys de 30 anys, i que iniciïn una activitat i per als comerços del centre, inclòs el carrer Barcelona.
Bonificacions i ajuts
Es mantenen els mateixos del 2009.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.