El nou calendari escolar fa avançar la preinscripció al mes de febrer

Educació avança tots els processos perquè el curs pugui començar sense problemes el 7 de setembre

L'ordre, de poc més de tres folis i a la qual ha tingut accés El Punt, posa data a tots els processos. I queda clara la voluntat del departament de no deixar cap detall en la improvisació. L'avançament del curs escolar, que a partir de l'any vinent començarà el 7 de setembre, acabarà afectant tots els processos vinculats a la preparació de les classes i el funcionament dels centres educatius, que no trigaran a rebre la instrucció firmada pel conseller Ernest Maragall.

El primer canvi el notaran, sobretot, les famílies i fa referència a la preinscripció als estudis obligatoris, que es farà del 2 al 16 de febrer i que es vol deixar tancada el 9 d'abril, amb la publicació de les llistes d'alumnes admesos. El període de matriculació es reserva per la segona setmana de juny –del 7 a l'11–, i abans del final d'aquest mes les famílies rebran la confirmació de la matrícula per part de tots els centres.

Oposicions, a l'abril

La resta de canvis afecten, principalment, el funcionament dels centres i l'activitat dels docents i dels que vulguin aspirar a ser-ho amb plaça fixa. Pel que fa a aquest últim grup, Educació està acabant de considerar el nombre de mestres que vol incorporar el curs que ve. La xifra, que es mourà a l'entorn dels 4.000 professionals i se centrarà en el reforç de les plantilles de primària, es farà pública en els pròxims dies. I la convocatòria formal d'oposicions s'anunciarà després de Reis. El departament vol fer les proves a mitjan mes d'abril i no després de Sant Joan, tal com s'ha fet en aquests últims cursos, amb l'objectiu que els nous docents s'incorporin als seus destins el dia 1 de juliol, i disposaran d'una setmana per conèixer el centre i familiaritzar-se amb els seus nous companys. De fet, l'ordre firmada pel conseller Maragall estableix que les activitats del professorat programades al centre no acabaran abans del dia 7 de juliol, una instrucció que es preveu polèmica pel fet que força professionals aprofitaven la primera setmana d'aquest mes per assistir a alguna de les escoles d'estiu per a mestres que es fan arreu del territori. Des del final de curs, previst pel 22 de juny, i fins a aquesta data, els centres han de realitzar les activitats d'avaluació final, la revisió del curs, l'elaboració de la memòria i l'organització de l'oferta del curs següent. La incorporació dels professionals a la feina després de les vacances d'estiu serà l'1 de setembre, com fins ara, i d'aquí ve la necessitat d'avançar feina abans del descans estiuenc. Les instruccions del departament són clares pel que fa al calendari i als períodes de vacances, que com a novetat incorporen un descans d'una setmana al febrer o al març, una decisió que es deixa en mans dels serveis territorials, els quals tindran potestat per decidir l'ajornament de l'inici del curs en algun centre.

El departament també vol estendre la sisena hora a tots els centres educatius. La mesura, que es va introduir als centres de primària el curs 2006-2007, encara no s'ha aplicat en uns 200 municipis rurals, i Educació espera resoldre aquesta situació el curs vinent.


La jornada intensiva que molts centres escolars fan el mes de juny passarà a la història a partir del curs que ve. L'ordre del departament estableix que els centres públics i concertats de segon cicle d'educació infantil i primària han d'impartir cinc hores lectives –la sisena hora no ho és–, de les quals 3 o 3,5 seran al matí i 1,5 o 2 a la tarda. La instrucció recorda que cal respectar un marge de dues hores de descans al migdia, la qual cosa suposa, a la pràctica, l'eliminació d'una mesura que aquest curs apliquen el 56% dels centres públics –1.696– i un 23% dels privats –312–, segons dades del departament. Als centres de secundària obligatòria, les classes s'han d'organitzar de tal manera que cap alumne tingui més de dues tardes lliures a la setmana. Als d'educació postobligatòria, s'hi podrà continuar fent jornada intensiva.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.