L'activista sahrauí Aminatou Haidar manté la pugna amb els governs espanyol i marroquí

Moratinos, visiblement enfadat amb ella, diu que li han ofert tot

El cas de l'activista sahrauí que des del 14 de novembre passat és a l'aeroport de Lanzarote en vaga de fam després que les autoritats marroquines l'hi haguessin denegat l'entrada a El Aaiún, ha posat el govern espanyol en una complicada situació. El seu cas li està resultant més difícil de resoldre del que probablement s'esperava. Almenys això és el que pot deduir-se de la compareixença que va protagonitzar ahir el ministre d'Afers Estranger, Miguel Ángel Moratinos, en què se'l va veure visiblement enfadat a l'hora de parlar de Haidar. I és que la situació s'està tornant insostenible pel greu estat de salut en què està després de tres setmanes en vaga de fam. Moratinos diu que li ha ofert ja de tot i insta Haidar a acceptar una de les ofertes: obtenir un nou passat marroquí, acollir-se a l'estatut de refugiada o acceptar la nacionalitat espanyola.

Rebuig a les opcions

L'activista les ha rebutjat totes i acusa el govern espanyol de pressionar-la. Recorda que està exigint un «dret», el de «tornar a la seva terra». «Espanya no ha de convertir-se en el portaveu del Marroc», va dir Haidar, en al·lusió a la petició del govern espanyol que demani a les autoritats marroquines el seu passaport «o un de nou» per facilitar-li el retorn.

Multa de 180 euros

El cas d'aquesta activista, que ahir va ser condemnada per un jutjat d'Arrecife a pagar una multa d'uns 180 euros com a responsable d'una falta per alterar l'ordre públic i negar-se a abandonar l'aeroport, s'ha convertit en la causa de moltes cares conegudes.

Visita d'ERC

Cantants, escriptors, actors i actrius, que en altres temps van involucrar-se contra la guerra a l'Iraq o d'altres que han participat en campanyes a favor del president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, aquests dies se'ls ha vist defensant la causa sahrauí i fent costat a Haidar, que ahir va rebre la visita del diputat d'ERC Joan Tardà i el senador Pere Muñoz, que volien conèixer de primera mà la situació de l'activista sahrauí.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.