Interior es mobilitza per controlar les manifestacions falangistes el 13-D

Falange comunica al govern que es vol concentrar en els 160 municipis on es faran les consultes

A l'escrit enviat per la Falange a la secretaria de Seguretat de la Generalitat s'especifica que les concentracions seran entre 2/4 d'1 i les 2 del migdia del 13 de desembre, i que s'emmarquen dins la campanya Por la unidad de España. No a los referéndums separatistas. A les cites, segons Falange, «està previst que convoquin uns 40 o 50 simpatitzants i amics». Els actes, continua l'escrit, seran «estàtics» però s'hi llegirà un manifest per megafonia i «s'aclamaran consignes aprovades per l'organització» i es repartiran fulls volants. També especifiquen que «Falange Española de las JONS no disposarà de cap mesura de seguretat, i prega a les autoritats que disposin dels mitjans oportuns per evitar incidents».

El Departament d'Interior va notificar, a partir de dilluns, aquesta demanda de Falange als ajuntaments afectats, que han de comunicar en un termini de 24 hores les «circumstàncies del lloc de concentració» per decidir després si permet o no la celebració d'aquests actes. D'aquesta manera, doncs, es repeteix la mateixa història d'Arenys de Munt. Aquella vegada, Interior va assegurar que l'Ajuntament maresmenc no havia estat prou hàbil i no havia notificat a Interior que la concentració no es podia fer. En aquell moment, i ara, segons publicava ahir a la nit el digital Osona.com, fonts properes al Departament d'Interior estarien recomanant als municipis afectats, justament, que es respongui que les concentracions no es poden autoritzar per falta d'espais o per falta de mesures de seguretat. De tota manera, i com ja va passar en el cas d'Arenys de Munt, tot i que Interior canviï el lloc on els falangistes es vulguin concentrar o acabi prohibint els actes, serà la justícia qui decidirà. I en el cas d'Arenys, la protesta es va autoritzar. Finalment, en la consulta independentista celebrada el setembre passat a Arenys de Munt, els falangistes no van aconseguir reunir més de 300 persones, que van arribar a la població en un autocar escortat per la policia catalana. Milers d'independentistes van ofegar els seus crits però no hi va haver cap incident.

Carta de Laporta

El president del Barça, Joan Laporta, va donar suport ahir a través d'una carta a les consultes previstes per al 13 de desembre als pobles d'Arenys de Mar i Tiana. Així, Laporta afirma en l'escrit que els referèndums populars representen «una manifestació del fet que un poble es pugui expressar lliurement i civilitzadament». També veu la consulta com «una demostració que s'està preparat per assolir les més altes fites». El president del Barça anima a la participació per «avançar en un camí que, entre tots, hem de bastir de respecte, educació i cultura democràtica».

Ciutadans i Alternativa Española

Els partits Ciutadans i Alternativa Española (AES) ja havien anunciat abans que la Falange concentracions de rebuig a les consultes del 13-D, però en aquest cas estan previstes a Barcelona. Els dos partits han convocat, però, els actes de manera separada. Ciutadans l'ha convocat a plaça Universitat de Barcelona a dos quarts d'una del migdia, mentre que el partit Alternativa Española l'ha convocat a la una del migdia a la plaça de Sant Jaume de la capital catalana. Alternativa Española té com a president honorífic Blas Piñar, un històric polític ultra fundador de Fuerza Nueva.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.