Zapatero anuncia l'avançament de la jubilació per a les persones amb discapacitat

La patronal demana al govern espanyol i els sindicats que no posin obstacles a una reforma laboral de grans objectius

Zapatero va anunciar aquesta reforma en una reunió amb una delegació de persones del Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI), a les quals va rebre a La Moncloa, amb motiu del Dia Internacional de les Persones Discapacitades. Zapatero es va comprometre a trobar una solució «en sis mesos» al problema plantejat pel president del CERMI, Luis Cayo, que li demana una reforma urgent de la llei de propietat horitzontal, perquè les despeses que comporten les mesures d'accessibilitat les assumeixi la comunitat de veïns. El president espanyol va afegir que és just que persones que necessiten ascensor o alguna adaptació d'altra naturalesa en una comunitat puguin aconseguir-ho i se'ls ha d'ajudar; «hem de trobar una solució», va anunciar.

La ministra d'Economia, Elena Salgado, es va mostrar partidària de retardar l'edat legal de jubilació més enllà dels 65 anys, de manera progressiva i gradual. També va assegurar que el sistema de pensions no presenta problemes a curt termini, encara que va admetre que haurà d'afrontar reformes perquè continuï sent viable d'aquí a 25 o 30 anys.

El president de la CEOE va demanar al govern espanyol i als sindicats que no posin «línies vermelles i perímetres» a la negociació de la reforma laboral, que els empresaris volen afrontar amb «amplitud de mires». Però el ministre de Treball, Celestino Corbacho, va avisar que no es farà una reforma laboral perquè ho digui la CEOE.

«Plantem cara a la crisi»

Els sindicats CCOO i la UGT van convocar ahir una manifestació al centre de Barcelona amb l'objectiu de reclamar mesures urgents contra la crisi. La protesta, que tenia el lema de «Plantem cara a la crisi» va començar a les 6 de la tarda a la plaça Urquinaona i va finalitzar davant de la seu de Foment del Treball, al voltant de les 7. Els líders sindicals van reclamar més responsabilitat als governs i als empresaris i van destacar que estan disposats a parlar de la flexibilitat laboral sempre que no es perjudiqui els treballadors. Segons els organitzadors de l'acte, hi van participar més de 20.000 persones, en una marxa tranquil·la i que, en tot moment, va demanar més compromís dels governants i empresaris en aquest moment de crisi.

Josep Maria Álvarez, secretari general de la UGT, va manifestar que ha arribat el moment de «sortir al carrer» i va reivindicar que els sindicats «no volem ni cap ERO ni cap tancament sense justificació». Álvarez també va reclamar que «ara més que mai s'ha de sortir al carrer» i que és moment d'afrontar la negociació col·lectiva, va reclamar el compliment dels convenis i que es potenciï el pla renove per generar més ocupació.

Joan Carles Gallego, líder de CCOO a Catalunya, va demanar al govern que protegeixi més els treballadors. «No acceptarem una sortida de la crisi que ens deixi en el mateix lloc on érem», va declarar. Gallego també va alertar a la patronal del retard de la negociació col·lectiva dels convenis del 2009 i va assegurar que «continuen sense resoldre's» la majoria dels conflictes salarials i va demanar amb urgència que es reactivin les reunions per resoldre-ho.

L'eurozona es recupera

El PIB de la zona euro ha crescut un 0,4% en el tercer trimestre de l'any, tal com van demostrar ahir les dades de l'Eurostat, l'oficina d'estadística comunitària, que confirmen, doncs, que tant l'economia de l'eurozona com la de la Unió Europea en el seu conjunt, que ha augmentat tres dècimes, surten de la recessió a finals d'aquest 2009. Aquestes xifres fan palès definitivament la recuperació que ja es va intuir en el segon trimestre d'any. L'estat espanyol, però, es torna a quedar enrere i el seu PIB baixa un 0,3%. Una dada, si més no, més positiva que la del trimestre anterior (-1,1%). Les xifres de l'Eurostat confirmen el final de la recessió econòmica tant a la zona euro com a l'Europa dels Vint-i-set i suposen la primera xifra positiva, després de cinc trimestres consecutius de caiguda del PIB. L'espanyola és l'única de les grans economies de la zona euro que registra una taxa de creixement intertrimestral negativa i una de les tres de l'eurozona que continua en recessió, juntament amb Grècia (-0,3%) i Xipre (-1,4%).

Els països de la zona euro que, per contra, han registrat un major creixement del PIB durant el tercer trimestre de l'any han estat Eslovàquia (1,6%), Eslovènia (1%), Portugal i Àustria (0,9%), i Alemanya (0,7%). Eurostat també ha recordat que, en aquest mateix període, la taxa intertrimestral de l'economia dels Estats Units ha crescut un 0,7%.

Esperança per al consum

Les millors expectatives sobre l'economia actual i futura han fet que la confiança dels consumidors millorés al novembre després de dos mesos consecutius de caigudes, encara que els experts creuen que encara no hi ha una tendència clara i es podrien registrar més alts i baixos. L'Institut de Crèdit Oficial (ICO) va difondre ahir l'Indicador de Confiança dels Consumidors (ICC), que va augmentar en 6,1 punts, fins als 75,3, per la millora de tots els components, sobretot en el terreny de les expectatives sobre l'economia espanyola. Aquestes expectatives van créixer 11,5 punts, respecte d'altres variables que van millorar menys com, per exemple, la percepció de la situació econòmica actual de la llar, que només va pujar 0,3 punts. En comparació d'un any abans, l'ICC-ICO va ascendir 26,6 punts com a conseqüència de les pujades de 36,4 punts de l'indicador de les expectatives i de 16,9 punts del de la situació actual. Els enquestats tenen unes majors expectatives d'inflació i de pujades de tipus per al 2010 i veuen una millora en les seves perspectives d'estalvi i de consum de béns duradors.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.