El sector de noves tecnologies esquiva la crisi però ha d'abaixar preus i reduir costos

L'associació Aenteg afirma que les empreses no aprofiten el potencial d'internet i altres serveis per millorar els negocis

El sector que es dedica a oferir equipament i serveis en tecnologies de la informació i comunicació (TIC) també nota les conseqüències de l'actual crisi i intenta reduir costos ja que es veu obligat a rebaixar preus als clients. Fins ara, però, «aguanta» força bé les turbulències econòmiques, sobretot mantingut per les telecomunicacions (equipaments i serveis de telefonia i transmissió de dades), segons indiquen els responsables de l'associació de noves tecnologies de les comarques gironines Aenteg.

Aprofitar el potencial

La sensació que es té des del sector és que tot i que, en general, no es neguen les millores que aporten les TIC a qualsevol tipus de negoci, no s'està traient partit de les possibilitats que ofereixen les noves tecnologies. «Els estudis demostren que no aprofitar aquest potencial i no incorporar les noves tecnologies en la definició de les estratègies i els models de negoci de les empreses és un fre important per al creixement econòmic de qualsevol territori», s'indica des d'Aenteg. L'associació ha promogut un projecte anomenat NITIC (Nova Indústria TIC) que té com a objectiu esdevenir una plataforma que promogui el desenvolupament de projectes en l'àmbit de les noves tecnologies i promoure la col·laboració entre les empreses del sector. Aquests projectes tindran com a àrees d'actuació més destacades la innovació, per mitjà de projectes de recerca i desenvolupament, les licitacions per accedir a grans projectes públics i privats inabastables a àmbit individual, i la internacionalització amb accions conjuntes als mercats externs. Aquest projecte inclou, entre altres objectius, millorar els productes i serveis que s'ofereixen al mercat i incorporar productes nous, com a resultat de les recerques, incrementar el nombre d'empreses que es dediquen a les noves tecnologies, la col·laboració entre empreses i universitat i augmentar les exportacions.

El sector de les empreses que es dediquen a tecnologies de la informació i comunicació ofereix ocupació a 1.643 empleats a les comarques gironines, segons les darreres dades de què disposa l'associació, que són del 2007. D'empreses, n'hi ha 288.

Els responsables d'Aenteg mantenen que es tracta de dades «força estables» i es pensa que no han variat gaire en relació amb la fotografia actual. A Catalunya, hi ha 3.786 empreses del sector de les TIC.

LES DADES

Nombre d'empreses TIC
Catalunya: 3.786
Comarques gironines: 288
Nombre de treballadors
65.749
Comarques gironines: 1.643
Volum de facturació (any 2007)
Catalunya: 10.675 milions d'euros.
Comarques gironines: 546 milions d'euros.
Facturació de les empreses TIC gironines
Hardware: 2,6%
Software: 4%
Telecomunicacions: 88,5% (en el conjunt de Catalunya la facturació que prové de les telecomunicacions representa un 51,4% del total).
Serveis: 5%
Empreses associades a Aenteg
Prop del 30% de les empreses de les comarques gironines (les empreses de telecomunicacions, per la seva naturalesa de multinacionals, no pertanyen a l'associació).
Plantilla global: uns 800 treballadors (el 49% dels de les empreses TIC).
Facturació: uns 100 milions d'euros.

Falta més formació

L'associació de noves tecnologies de les comarques gironines destaca que un dels problemes que s'arrosseguen des de fa temps a les empreses de TIC és la dificultat de contractar professionals amb la formació i capacitació adequades. «Això confirma un fet preocupant, que és la tendència decreixent en el nombre de matriculacions universitàries en enginyeries tècniques i superiors en telecomunicacions, electrònica i informàtica», segons es destaca. En el projecte de Nova Indústria TIC també es fa referència a la formació com un dels eixos més importants per potenciar. Una de les àrees inclou plans especialitzats de formació, per millorar «l'excel·lència de les empreses i la seva productivitat».

Liderar l'expansió del sector

Un dels objectius d'Aenteg és liderar l'expansió del sector a les comarques gironines. Aquesta associació es va constituir el 2001 per agrupar i representar els interessos de les empreses de TIC i per ser la interlocutora empresarial i una eina transmissora de les polítiques de l'administració en noves tecnologies al territori.

Aenteg és la impulsora i presideix el consell assessor de l'Observatori de Tecnologies de la Informació i la Comunicació (OTIC); coordina, conjuntament amb la Cambra de Comerç de Girona, el pla Pimestic, i és entitat col·laboradora del pla Tic.cat a les comarques gironines. Els plans Pimestic i Tic.cat estan liderats per la Generalitat. El primer vol actuar sobre la demanda en tecnologies de la informació i comunicació per millorar el nivell d'implantació i el seu ús al conjunt de les empreses de qualsevol sector i el Tic.cat es proposa actuar sobre l'oferta per millorar la competitivitat de les empreses del sector.

El president d'Aenteg és Joan Ribas; Josep Lara, el gerent i Marta Morera, la directora de l'Observatori. Segons destaquen, Aenteg vol ser un referent en formació en noves tecnologies, tant en formació tècnica d'alt nivell per als professionals i les empreses del sector, com en formació per a directius d'empreses de qualsevol sector perquè utilitzin les noves tecnologies com a eina estratègica per a les seves empreses. Aenteg ofereix diversos serveis als seus associats i crearà una nova web i intranet corporativa, que millorarà el volum de serveis.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.