Baix Empordà

Al Baix Empordà també guanya el «sí», amb gran participació a Jafre i Verges, i no tanta a Torroella de Montgrí

Només es van fer consultes a tres municipis de la comarca

A Jafre, un dels tres municipis del Baix Empordà on es va fer la consulta, la primera a votar, en la jornada anticipada, va ser una veïna de 94 anys, segons explicaven ahir al matí Albert Guasch i Guillem Carbó, portaveu i coordinador, respectivament, de la comissió organitzadora de l'acte, mentre convidaven a cafè i galetes a la sortida de les urnes.

Els dinou membres de la comissió organitzadora del poble han fet durant aquests dies una campanya porta a porta. «Molta gent reticent, quan els deies que no hi participen els partits, et responien: ‘Ah, doncs sí que vindré a votar.'», explicava el mateix portaveu. A banda del porta a porta, a Jafre s'han procurat uns bons rocs a la faixa a l'hora de promoure la participació, ja que han disposat de la col·laboració de l'alcalde, el rector i un dels avis més respectats del poble, segons explica Guasch, que hi afegeix: «Tot i això, encara et trobes persones que et diuen que tenen por que no torni a passar el que va passar el 1936.» Aquest no és el cas del vergelità Miquel Brancós, de 88 anys, que havent dipositat la seva papereta recordava que ell havia fet la guerra i havia sentit «xiular les bales prop de les orelles». A Verges, Brancós i al seu costat Montserrat Muní no tenen cap problema tant a proclamar el seu vot afirmatiu com a reconèixer que els resultats no tindran efectes immediats. «Avui no servirà per a res; ara, això és el començament», vaticina Brancós.

Xocolata i sardanes

A Verges la consulta va anar acompanyada d'un ampli programa d'actes que incloïen titelles, l'actuació de Tomàs Trobador, una botifarrada i sardanes amb la cobla Cervianenca. Tots de franc, i només calia pagar 3 euros per participar en la botifarrada, explicava Glòria Costal, encarregada de repartir una dotzena de litres de xocolata calenta, ideals per suportat la fredor de la jornada. No gaire lluny, Ioia Llauró s'encarregava d'una parada on es venien samarretes commemoratives i llibres cedits per la llibreria gironina Les Voltes.

Torroella de Montgrí és el municipi més gran de la comarca on es votava. A l'aula dedicada al compositor Ferran Sor, en una de les cantonades del magnífic claustre de l'antic convent dels agustins, a quarts de dues exercia el seu dret Hassan Hammouda, de 51 anys, una vintena dels quals els ha viscut a Catalunya. «Tinc una petita empresa, un fill que és mestre a Girona, i aquí les coses em van molt bé», explica Hassan, que tampoc no té cap problema, al contrari, de revelar que ha votat que sí.

Com en el cas de Hammouda, als tres municipis baix-empordanesos el «sí» va ser l'opció majoritària de llarg. A Jafre, amb una participació del 62,02%, més del 96% de les paperetes van ser afirmatives. A Verges, amb una participació del 48%, el «sí» va ser pràcticament del 92%. A Torroella és on la participació va ser més baixa. Així, a l'Estartit va votar el 10,81%, amb una majoria clara del «sí». Per cert que dinou estartidencs van emetre vots nuls perquè van afegir al «sí» o al «no» el lema L'Estartit independent. A Torrroella, la participació va pujar fins al 28,18%. En el conjunt del municipi la participació va ser del 22,7%, amb un 94,6% en favor de la independència.

K

Més imatges de la jornada a Jafre, Verges i Torroella a www,elpunt.cat

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.