El govern espanyol pressuposta 87 milions per ampliar l'estació de Sants

L'Adif replanteja encara les fases de les obres per duplicar el vestíbul i aixecar una planta comercial

La prioritat de l'arribada del TAV a la capital catalana va fer que el govern espanyol executés primer la part essencial de la nova estació: la nova plataforma de vies ampliada per separar les andanes de regionals i rodalies de les de l'alta velocitat. Al febrer del 2008, coincidint amb l'estrena del TAV, l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (Adif) preveia fer totes les reformes que encara faltaven fins al 2011.

Dos anys després, però, encara no es coneix quan es començarà i per on una ampliació que ha de fer duplicar el vestíbul i aixecar una planta comercial, però també construir el segon aparcament subterrani i la nova terminal d'autobusos a tocar del carrer Viriat. La reforma del vestíbul també implicarà millorar l'accessibilitat a les línies de metro de l'estació. Des d'Adif, es replantegen avui les fases de l'obra i no se sap encara per quina es començarà ni quan.

El ministeri de Foment ha pressupostat per al 2010 una partida de 87 milions per a l'obra i n'ha programat 120, 150 i 188 pels anys següents fins al 2013, de manera que la reforma s'allargarà, com a mínim, un parell d'anys respecte al termini previst quan va estrenar-se el TAV entre Barcelona i Madrid.

«Si Adif no fa obres, que no ocupi espai públic»

Paula Mercadé

No hi ha data per l'inici de les obres de l'ampliació de l'estació de Sants que ha de passar dels 17.900 m² als 35.100 m², guanyant espai per cada un dels costats. L'ampliació també preveu la construcció d'una nova estació d'autobusos i un edifici destinat a usos comercials. Obres que no se sap quan començaran. En una de les últimes visites a Barcelona, el secretari d'Estat de Planificació i Infraestructura, Víctor Morlán, va evitar donar una data per l'inici dels treballs que han d'acabar de modernitzar l'estació de Sants. En els primers calendaris de treball es preveia començar aquestes obres l'any vinent, després es van posposar pel 2013, ara l'Estat prefereix no marcar cap any en el calendari.

Veient que no hi ha data per l'inici de les obres de l'estació, la regidora del districte de Sants-Montjuïc, Imma Moraleda, explicava que han demanat a Adif –de qui depenen els treballs– que deixi d'ocupar l'espai públic de les places de Joan Peiró i dels Països Catalans. «Les obres pendents a l'estació de Sants van per llarg, no començaran abans de sis o set mesos i, per tant, no cal que estiguem tot aquest temps amb material en mig de l'espai públic.»

Adif, per exemple, té tancat una part del carrer Sant Antoni, al costat de l'estació, i restringeix la circulació d'autobusos a la plaça dels Països Catalans. Moraleda aposta perquè retirin tot aquests elements i que els tornin a posar quan reprenguin les tasques d'ampliació de l'estació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.