ERC comença la precampanya recordant que només tornarà al govern si es fa una consulta

Puigcercós reuneix 700 quadres del partit perquè preguntin a 140.000 electors quins han de ser els eixos del programa electoral

Els republicans han ideat una complexa campanya sobre el territori per mobilitzar el seu electorat i combatre el possible ascens d'altres candidatures independentistes en les pròximes eleccions, entre les quals hi ha el Reagrupament de Joan Carretero o la llista que esbossa el president del Barça, Joan Laporta. Puigcercós 2010, Catalunya decideix situa la independència com a eix principal de la campanya. Aquí s'inclou el compromís adquirit per Puigcercós des de la vall de Núria, el dia que va ser proclamat candidat pel consell nacional, de condicionar futurs pactes de govern a la convocatòria d'una consulta vinculant. Ahir va tornar a avisar que aquesta serà una condició si ne qua non perquè els republicans tornin a l'executiu. «Exigirem a aquelles forces polítiques instal·lades en l'immobilisme que facin aquest pas», va reblar. Puigcercós també va justificar la presència d'ERC al tripartit –cavall de batalla del món sobiranista en l'argumentari contra els republicans– en clau nacional. Va apel·lar a la necessitat que la independència es basteixi des de la «cohesió civil». Del PSC va assegurar que era molt conscient del seu pes social i va defensar que ERC l'ha «arrossegat fins a defensar el país com mai ho havia fet abans». «Algú pensa que les consultes independentistes del 13-D s'haurien pogut celebrar en un clima de pau política i social, sense ruptures civils, si no haguéssim fet un pacte amb els socialistes?», va preguntar.

L'altre eix estratègic de la campanya dels republicans és fer gala de la democràcia interna pròpia de l'únic partit assembleari a Catalunya. I, de retruc, mobilitzar-ne els quadres i els militants. Puigcercós va reunir-ne ahir 700, que es van comprometre a fer arribar les 21 propostes d'ERC a 10 persones més que, al seu torn, hauran de fer el mateix amb 20 més. El resultat esperat: 140.000 electors assenyalaran quines creuen que han de ser les prioritats que la formació ha de posar sobre la taula de negociació l'endemà dels comicis. ERC va aconseguir 416.355 vots en les últimes eleccions catalanes.

A banda de preguntar la conveniència que la celebració d'una consulta «sigui el primer compromís d'ERC», els republicans demanen als electors si consideren prioritària la divisió del territori en 8 vegueries –Governació ha renunciat a la del Penedès en el redactat de la llei per la falta de consens amb el PSC i ICV–, la llei electoral o el concert econòmic. Una vintena de representants de la societat civil van presentar les propostes una per una.

Creació d'un sistema financer públic català.
Potenciar el paper de les entitats del Tercer Sector.
Augment de les beques escolars i universitàries.
Recursos necessaris per aplicar la llei de la dependència.
Divisió de Catalunya en 8 vegueries.
Llei electoral.
Reclamació del concert econòmic quan s'acabi el model de finançament vigent.
Exigir als partits catalans coherència de vot al Parlament i al Congrés.
Consulta vinculant sobre el futur del país.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.