La PDE prepara mobilitzacions perquè es mantingui el cabal ecològic en el pla de la conca de l'Ebre

La plataforma qualifica de «frau» els processos d'elaboració dels plans hidrològics

«Tal com està redactat, l'actual pla hidrològic de la conca de l'Ebre és un escàndol, ja que no fixa un cabal ecològic que sigui mínimament viable per al tram final del riu, sinó que es farà un repartiment de l'aigua segons els interessos i compromisos polítics, i la que sobri serà el cabal mínim.» Així ho va assegurar ahir Manolo Tomàs, portaveu de la PDE, en la cimera d'entitats i grups ecologistes. Representants de disset entitats van coincidir a qualificar d'estafa i frau els processos d'elaboració dels plans hidrològics de les diverses conques de l'Estat, perquè, segons van explicar, han estat inútils i no han influït en la presa de decisions. Segons Alberto Fernández, de l'entitat WWF Madrid, «els processos de participació no han respectat la directiva europea i la societat civil s'haurà de moure si vol salvar els rius». En aquest sentit, un dels temes que es van debatre van ser les mobilitzacions ja que, segons Tomàs, «és l'única manera de modificar la posició del govern». Així, la PDE preveu per aquest semestre dues grans mobilitzacions, «una en l'àmbit català, que se celebrarà al maig, i l'altra en l'àmbit estatal».

Tant la PDE com la resta de grups ecològics consideren que aquest semestre és clau, perquè creuen que el govern espanyol podria aprofitar la presidència europea per modificar o no aplicar la directiva d'aigües. «Tenim indicis que aquest és l'objectiu i no ho podem permetre, ja que l'actual directiva és una oportunitat perquè es doni als rius i als sistemes aquàtics el valor que es mereixen», va afirmar Susanna Abella, de la PDE.

L'Ebre no està sol

A.P

La cimera d'ahir no només va servir per marcar línies d'actuació conjuntes entre les diferents entitats, sinó també per posar en comú problemàtiques referides a la política hidràulica que es donen arreu de l'Estat i no només a l'Ebre. Miguel Méndez, per exemple, de la Plataforma en Defensa del Tajo, va assegurar que ha arribat «el temps de la confrontació amb l'administració, ja que no volem ser còmplices del simulacre de processos de participació que s'ha dut a terme». Segons Méndez, en temes de política hidràulica «no ha canviat res en 50 anys, i fins i tot empitjorem». Per la seua banda, David Howell, de SEO/BirdLife, va destacar la necessitat de protegir espais que depenen de l'aigua, com el delta de l'Ebre, i respectar la seua conservació, «cosa que en el pla de conca no s'ha tingut en compte». Per això, tant Howell com Manolo Tomàs, de la PDE, aposten per sumar esforços entre totes les plataformes i ONG ecologistes: «La vella cultura de l'aigua s'està refermant i ho hem d'evitar», va concloure Tomàs.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.