El nombre de persones que llegeixen diaris i busquen feina per internet es dobla en 2 anys

El 73% de les llars catalanes disposaven l'any passat d'ordinador i el 62,7 tenien connexió a internet

L'enquesta de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) és un recull ampli de dades que permet conèixer l'equipament en tecnologia de la informació i la comunicació –televisió, telèfon fix, telèfon mòbil, ordinador i connexió a internet– i l'ús que fan els ciutadans de l'ordinador, internet i el comerç electrònic. Les dades verifiquen el creixement que es registra tant pel que fa a equipament com a ús de les tecnologies, tot i que també constaten que aquest creixement va ser més fort del 2007 al 2008, que del 2008 a l'any passat.

Llegir, els universitaris

Pel que fa a l'ús d'internet per buscar informació, es destaca el creixement del percentatge d'usuaris catalans de la xarxa que la fan servir per llegir diaris o revistes ja que ha passat del 31,5% del 2007 al 59,3% l'any passat. Aquest percentatge arriba al 70% quan es tracta d'usuaris amb estudis universitaris.

També es destaca la proporció de catalans que usen internet per buscar feina, que ha passat del 16,8% al 32,1% dels usuaris en dos anys. En aquest cas, el percentatge és superior com més baix és el nivell d'ingressos.

També ha augmentat considerablement el percentatge d'usuaris que busquen informació sobre temes de salut (del 37,7% del 2007 al 60% el 2009), i els que usen la xarxa per escoltar la ràdio o veure la tele (del 29% al 41,3%).

Descarregar programari

El que pràcticament no ha variat en dos anys ha estat la descàrrega de programari ja que, si el 2007 era una opció pel 42,7% dels usuaris, l'any passat el percentatge era del 41,3%. Però per una de les coses que es fa servir més internet encara és per rebre o enviar correu, el 92,6% dels usuaris. Més de la meitat del usuaris, el 54,3%, també fa servir la xarxa per mantenir converses en línia i un de cada quatre, per telefonar.

Firma electrònica

Pel que fa a la firma electrònica, l'any passat hi havia a Catalunya 991.568 persones amb algun tipus de certificat d'aquest firma. Però l'ús, per exemple, del DNI electrònic era només del 4,1% i del 14% el d'altres certificats. Sigui quin sigui l'ús d'internet, el que constaten les dades és que els usuaris desconeixen quins són els seus drets.

3,6 milions d'usuaris catalans d'internet

La freqüència d'ús més alta d'internet és paral·lela al fet que també hi ha més llars catalanes amb ordinador i connectades a la xarxa. Segons Idescat, a Catalunya hi havia l'any passat 3.620.085 usuaris habituals d'internet, amb un pes destacat dels de la franja de 25 a 34 anys, amb 1.081.177 persones, seguit dels de 35 a 44 anys. Pel nivell d'estudis, el rànquing d'usuaris l'encapçalen els universitaris, que són 1.007.155, seguit dels que tenen educació secundària, 993.284 persones. La majoria d'usuaris també formen part del grup de ciutadans amb els ingressos econòmics més alts. El nombre d'habitatges catalans amb ordinador l'any passat era d'1.817.735, que representen el 73% del total en relació amb el 65,5% del 2007. Connectades a internet, eren 1.563.080, el 62,7% del total en relació al 51% de 2 anys abans. Dos de cada tres que tenien internet disposaven de banda ampla, però encara n'hi havia més de 56.000 que no en disposaven.

Un 45,2% dels usuaris d'internet fan servir la banca electrònica

La banca electrònica va a l'alça ja que, en dos anys, els usuaris d'internet que la fan servir han passat del 35% al 45,2%. El percentatge és més alt entre els homes (49,5%) que entre les dones (40,6%), i també és superior entre els usuaris amb més ingressos.

El 96,4% de les connexions a internet són per banda ampla

.

La majoria de les cases connectades a internet, dues de cada tres, tenen banda ampla (96,4%). Pel que fa als motius per no tenir-ne, el principal és que es considera cara i, en segon lloc, és que no està disponible a la zona. Al 27% de les llars és considerea innecessària.

Menys llars amb vídeo i cadenes musicals i més amb DVD i Mp3

La irrupció de les noves tecnologies ha canviat els equipaments de les llars catalanes amb un augment de les que disposen DVD i Mp3 i un descens de les que tenen vídeo i cadena musical. Els reis són la tele i el telèfon mòbil, que són presents al 99,7% i 94,5% de les cases, respectivament. Després hi ha el telèfon fix (86,8%) i la ràdio (86,9%), amb tendència a la baixa igual que el vídeo (58,3%). En dos anys també han baixat del 72% al 67,6% les cases amb una cadena musical. Per contra, han augmentat del 79,4% al 83,5 els habitatges amb DVD i del 43,7% al 50% els que tenen Mp3.

Augmenta la presència d'ordinadors portàtils i baixa la dels de sobretaula

Els ordinadors de sobretaula són els més habituals a les cases catalanes tot i que els últims anys s'ha registrat una tendència a la baixa a favor dels portàtils. L'any passat, el 77,3% de les llars amb ordinador en tenien de sobretaula mentre que el 2007 aquest percentatge era del 86,3%. Mentre en el cas dels portàtils, l'any passat n'hi havia al 56,2% de les llars, contra el 38,1% de fa dos anys. On és més alta la presència de portàtils és en els habitatges d'una sola persona. Des del 2007, també ha augmentat del 5,1% a l'11% la presència d'ordinadors de butxaca.

El 93% dels usuaris d'entre 10 i 15 anys fa servir internet

L'ús de l'ordinador i d'internet varia considerablement en funció de l'edat, ja que és més alt com més jove és l'usuari. En la franja d'edat entre 10 i 15 anys, el 96,7% dels usuaris ha fet servir l'ordinador en els últims tres mesos, mentre que la mitjana catalana és del 68,8%. I el 93% dels joves ha fet servir internet, contra el 66% de mitjana catalana. A més, s'ha de tenir en compte que el 93% que fa servir internet és sis punts superior al 86,9% que el feia servir ara fa dos anys. Respecte al lloc des d'on els joves fan servir l'ordinador, el més habitual és que ho facin a casa (96,3%), seguit del centre escolar (86,8%). En tercer lloc hi ha altres habitatges (39,4%) i, en quart, centres públics (14,5%). Els treballs escolars i l'oci són els motius més habituals per fer servir internet.

Vacances, entrades i medicaments

teia bastons

No calen massa estadístiques per saber que cada vegada es compra més a través d'internet. Les de l'Idescat, però, constaten que del 42,4% de persones que ho van fer alguna vegada el 2007 es va passar al 50,7% l'any passat. Les estadístiques sí que serveixen per conèixer què és el que es compra més a través de la xarxa. Entre els productes relacionats amb l'oci que tenen més demanda a internet hi ha l'allotjament i les vacances (52% dels compradors) i les entrades per a espectacles (36,1%).

Entre els productes informàtics i electrònics més comprats per internet hi ha l'equipament electrònic, el programari d'ordinador i l'equip informàtic. Per internet es compren productes de tota mena, pràcticament, però el pes dels que no pertanyen a aquests grups és menor. Un 20% dels compradors van adquirir l'any passat material o roba esportiva, un 13,1% parament per a la llar, un 11% alimentació i, fins i tot, un 0,5% medicaments. Respecte del 2007, l'any passat va augmentar considerablement la compra de parament per a la llar i material i roba esportiva.

El principal motiu dels consumidors per comprar per internet és que els preus són més baixos, seguit pel fet que els webs són fàcils de fer servir. El sistema de pagament més utilitzat és, a molta distància de la resta, la targeta de crèdit (79%), mentre que la transferència bancària es fa servir en el 10,7% dels casos.

Els problemes més habituals a l'hora de comprar per internet són els retards en l'entrega; els productes i serveis amb defectes o diferents dels encarregats, i les dificultats a l'hora de fer reclamacions.

Un 47% dels usuaris fa servir internet per obtenir informació oficial

Internet es fa servir cada vegada més per establir contacte amb les diverses administracions. El 47,6% dels usuaris l'ha fet servir per obtenir informació oficial i un de cada quatre l'ha fet servir per descarregar formularis oficials. Però després, el nombre d'usuaris que retorna els formularis emplenats arriba només al 16,1%. El percentatges es mantenen bastant semblants sigui quina sigui l'administració de què es tracti. En el cas de la Generalitat, han fet servir el web per obtenir informació el 30,5% dels usuaris; el 25,3% en el cas de l'administració estatal, i el 24% en el cas dels altres organismes públics. En totes les administracions el percentatge és més alt com més alt és el nivell d'estudis de l'usuari.

Un 18,8% dels usuaris fan cursos per internet

Un 13,8% dels usuaris d'internet fan cursos de formació a través de la xarxa. El percentatge és el mateix en homes i dones, però varia en funció dels ingressos i del nivell d'estudis: com més alts són els ingressos i com més formació es té, més cursos de formació es fan a través d'internet.

Un 28,2% dels usuaris fa servir internet a la feina

L'ús d'internet a la feina ha deixat de créixer ja que, si el 2007 l'usaven un 25% dels usuaris, el 2008 es va arribar al 28,3% i l'any passat es va mantenir en el 28,2%. El lloc més habitual d'ús és a casa: un 57% el 2009. Quant a la freqüència d'ús, el 45,5% dels usuaris el fan servir almenys un cop al dia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.