Les grans promotores immobiliàries demanen més ajudes

Les promotores immobiliàries agrupades en el G-14 –Colonial, Martinsa, Metrovacesa, Vallehermoso, Realia...– van reclamar ahir al govern espanyol mesures que incentivin la compra d'habitatges nous, ja que hi ha el risc que es produeixi un «sobreajustament» del mercat residencial que podria implicar la pèrdua de 200.000 llocs de treball més el 2010.

En una trobada organitzada per l'Associació de Periodistes d'Informació Econòmica (APIE), el secretari general del G-14, Pedro Pérez, va afirmar que no són suficients les iniciatives adoptades per l'executiu, ja que s'han centrat en l'habitatge protegida i en la rehabilitació, que només representen el 20% de l'activitat del sector. En aquest sentit, va qualificar de «gasives» les condicions establertes per transformar de lliures en protegits els habitatges acabats que no es venen, una mesura que «no ha tingut èxit». Per això els promotors proposen que també es concedeixin ajudes directes per al pagament de l'entrada d'un habitatge lliure o que es fraccioni en diversos exercicis el pagament de l'IVA associat a l'adquisició d'un nou immoble, a més d'avalar hipoteques per a habitatge no protegit i impulsar la generalització de les assegurances que garanteixen el pagament de les quotes hipotecàries.

Més estoc d'habitatges

Segons Pérez, només així es podrà reduir un «estoc» que a final del 2009 es va situar en 800.000 habitatges, 182.000 més que un any abans, i que és el causant que no es comencin promocions noves, situació que podria arribar a provocar un desequilibri entre demanda i oferta en les comunitats on hi ha menys excedent. Per aquesta raó creu que s'hauria d'afavorir l'inici de més promocions, malgrat reconèixer que part de l'estoc té una sortida difícil «perquè no hi ha demanda actual ni previsiblement futura». És el cas de l'excedent situat al litoral mediterrani i en algunes províncies pròximes a Madrid, com ara Toledo i Guadalajara, per al qual no hi ha demanda potencial.

D'acord amb les dades del G-14 (elaborades per

Analistas Financieros Internacionales), Castella-la Manxa, Múrcia i La Rioja són les comunitats amb uns excedents més grans, mentre que el País Basc, Extremadura, Madrid i Astúries són les que acumulen menys habitatges per vendre. L'estoc representa de mitjana el 3% del parc d'habitatges de l'Estat espanyol.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.