Lluny del consens territorial

Un gran nombre de responsables polítics de la Ribera d'Ebre i de l'entorn de la comarca s'oposen a la ubicació de l'MTC a Ascó

Potser hi haurà un acord en el ple d'Ascó, però ni a la comarca ni a les que li són veïnes la instal·lació del cementeri nuclear genera unanimitat. L'alcalde de Móra d'Ebre, Josep Solé (PSC), augura un futur complicat després del pas que farà Ascó la setmana que ve: «Tot i que respecto la independència municipal, aquesta decisió que han pres pot afectar la Ribera d'Ebre.» La màxima autoritat municipal de la capital comarcal té clar que l'única recepta és que no es produeixi una escissió entre els alcaldes: «Hem d'anar tots a una.» Malgrat que en el fons és contrari al magatzem nuclear –el ple del consistori morenc va aprovar una moció conjunta de rebuig– Solé no amaga que en el procés ha faltat un debat «més seriós». Pel que fa a la decisió d'Ascó, va reconèixer que no el sorprèn.

El Consell ho desaprova

El president del Consell Comarcal i alhora alcalde de Rasquera, Bernat Pellissa (ERC), va acusar el govern de no tenir un posicionament clar: «Si adoptés una postura de fermesa, l'Ajuntament d'Ascó es faria enrere, però hi ha molta ambigüitat, ja que han deixat la porta oberta que facin el que vulguin.» Pellissa confia que hi hagi molta afluència de gent en la manifestació: «A veure si podem fer canviar el sentit del vot dels regidors d'Ascó.» La màxima autoritat comarcal va afegir que la decisió del consistori asconenc «era d'esperar, era la crònica d'una mort anunciada». A Flix tampoc es veu amb bons ulls la idea. Per l'alcalde, Òscar Bosch (PSC), «ho donàvem per fet i només calia que fixessin el dia». El líder municipal flixenc es va mostrar sorprès «perquè un posicionament del govern estigui per sota del d'un ajuntament». A més, va exemplificar la seva incredulitat en afirmar que «per autoritzar un magatzem agrícola necessites l'aprovació de molts organismes. Això és molt difícil d'entendre». A la Fatarella, pertanyent a la Terra Alta, però a tocar d'Ascó, l'alcaldessa, Carme Pelejà, va acusar el seu homòleg asconenc: «Ell sabrà el que es fa, però el president de la Generalitat ho hauria de parar i fer respectar la decisió del Parlament.»

No ho veuen malament

Tivissa i Riba-roja, en canvi, no entenen l'enrenou que s'ha originat i els alcaldes donen suport a la proposta refugiant-se inicialment al respecte a l'autonomia municipal, un aspecte que també han manifestat altres responsables polítics consultats. Jordi Jardí (CiU), de Tivissa, assegura que «he visitat altres MTC i no són perjudicials». El batlle de Riba-roja, José Luis Aparicio (PSC), és de l'opinió que se n'està fent un gra massa: «S'ha fet un discurs catastrofista que ha perjudicat tota la Ribera perquè no portaran res que mati els habitants d'Ascó i, per tant, tampoc no matarà els del meu poble.»

Autonomia municipal

El batlle de Móra la Nova, el convergent Joan Manel Sabanza, va evitar pronunciar-se amb claredat sobre la qüestió i es va limitar a manifestar el «respecte per l'autonomia municipal». Tot i que és company de partit de Vidal, l'alcalde moranovenc va evitar valorar la possibilitat que CDC expulsi Vidal si resulta que tira endavant la proposta. Joan Manel Sabanza va justificar la seva parquedat de paraules recordant que «a mi ja em va passar això mateix durant l'època d'Enron».

El president d'ICV a les Terres de l'Ebre, Jaume Forcadell, espera que la pressió durant la manifestació «sigui extraordinària i que per més beneficis que obtingui el poble aquest s'acabi fent enrere». També va lamentar que «l'Estat espanyol ha canviat les regles del joc perquè una cosa així no la poden decidir només cinc regidors». El delegat del govern de la Generalitat al Camp de Tarragona, Xavier Sabaté, es va limitar a recordar que el més necessari és elaborar un calendari de tancament de centrals nuclears.


LES REACCIONS

JOSEP SOLÉ I BIOSCA
Alcalde de móra d'ebre (psc)
«Aquesta decisió pot afectar la comarca; calia un debat més seriós. No em sorprèn que Ascó vulgui ser-ne candidat»
JOSÉ LUIS APARICIO
ALCALDE de RIBA-ROJA (PSC)
«No portaran res que mati; s'ha fet un discurs catastrofista i no trobo bé que vinguin persones de fora a manifestar-se»
ÒSCAR BOSCH
ALCALDE DE FLIX (psc)
«No hi ha consens; ni polític, ni social ni econòmic. Els que hi estan a favor és per la situació econòmica actual»
CARME PELEJÀ
alcaldessa de la fatarella (ERC)
«Si no ho atura el govern no ho pot aturar ningú; el President hauria de fer respectar la decisió del Parlament»
JORDI JARDÍ
alcalde de tivissa (ciu)
«He visitat altres MTC i no són perjudicials ni afecten l'entorn. Estic d'acord amb l'Ajuntament d'Ascó»
BERNAT PELLISSA
alcalde de rasquera i president de consell de la ribera d'ebre (erc)
«Si el govern tingués una postura ferma, Ascó es faria enrere; aquesta decisió era d'esperar»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.