CDC suspendrà de militància l'alcalde i els regidors d'Ascó si aproven el cementiri nuclear

Els ecologistes confien que la manifestació d'avui escenifiqui el rebuig. ERC i ICV s'hi oposen i el PSC apel·la a l'autonomia del poble

«Si els regidors d'Ascó voten a favor de l'MTC, els suspendrem de militància.» Així de contundent es va mostrar ahir el secretari general de Convergència Democràtica de Catalunya, Felip Puig, durant una visita a l'Ametlla de Mar. Puig va explicar que no es tracta de cap represàlia: «És un exercici de coherència, ja que si aquests regidors hi voten a favor no estaran en consonància amb la política nacional del partit ni amb el que vam votar al Parlament.» Puig va informar que ja s'ha comunicat aquesta decisió a l'alcalde i als regidors d'Ascó, i va assegurar que si finalment el cementiri nuclear s'acaba construint en aquest municipi de la Ribera d'Ebre la responsabilitat serà del PSC. En aquest sentit, Puig va reclamar que el president de la Generalitat, José Montilla, expliqui quina és la seua posició.

Felip Puig també va criticar la posició d'Esquerra Republicana i Iniciativa per Catalunya, dels quals va dir que no són coherents. «No pot ser que es manifestin darrere d'una pancarta i que s'asseguin al govern amb el PSC», va reivindicar Puig. Segons el número dos de CiU, «això és un acte d'hipocresia». Per la seua banda, Andreu Martí, l'alcalde de l'Ametlla de Mar, municipi que forma part de l'àrea nuclear d'Ascó però que sempre s'ha manifestat com un poble antinuclear, va considerar que les Terres de l'Ebre i Catalunya ja han contribuït sobradament a la quota d'energia i solidaritat.

Crida a la mobilització

Més enllà d'expressar un rebuig frontal que el cementiri de residus nuclears s'instal·li a la localitat riberenca, els grups ecologistes insisteixen a denunciar el procés i el desemparament dels ciutadans en relació amb una decisió de futur en la qual no han pogut prendre part. Per això confien que la manifestació d'avui al matí, convocada per la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC), serveixi per enfortir el sentiment contrari al magatzem de residus de tot el territori. «La manifestació ha de ser perquè la gent del sud digui prou a una altra agressió», va explicar Sergi Saladié, membre de la coordinadora, que denuncia que «el procés és fraudulent perquè s'han retallat els drets dels ciutadans». Per Saladié, «hi ha més municipis afectats, i els seus habitants tenen dret a rebre informació i després, decidir». Per això, considera que tant Ascó com el seu alcalde «han quedat sols», i va lamentar la «poca transparència» amb què ha actuat l'alcalde. Per la coordinadora, el president Montilla «s'escuda en el seu silenci». Per la seva banda, el Grup de Científics i Tècnics per un Futur no Nuclear considera que la probable instal·lació de l'MTC a Ascó és «un despropòsit polític d'unes proporcions colossals», perquè es gestionaria el combustible ja gastat de tots els reactors de l'Estat, segons va denunciar Pep Puig, un dels membres del grup, el qual creu que «aquest és el regal enverinat que ens fa Franco des de la tomba». Tal com opina la coordinadora, Puig considera que tot el procés vulnera el dret dels ciutadans, fent referència a un conveni signat a Aarhus (Dinamarca) l'any 1998 que garanteix els drets dels ciutadans a participar en la presa de decisions que afectin el medi ambient.

D'altra banda, pel portaveu de Tanquem les Nuclears, Miguel Muñiz, «encara no es donen les condicions idònies perquè Ascó sigui la seu del magatzem, perquè és en una zona geològicament inestable i s'ha de tenir en compte que es tracta de residus nuclears». A més, considera que parlar d'instal·lar l'MTC sense cap calendari de tancament de nuclears podria tenir unes conseqüències nefastes: «Això significa hipotecar el territori durant segles.»

Per això, una de les reclamacions que espera que sorgeixin durant la manifestació d'avui és la petició de suspensió del ple de dimarts vinent a l'ajuntament d'Ascó. A més, denuncia que en tot el procediment «no s'ha fet cas de la demanda del Parlament de Catalunya».

Avui, la primera manifestació

Avui se celebrarà la primera gran manifestació contra la instal·lació del magatzem de residus nuclears a Ascó. La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) ha convocat els ciutadans a les 11 del matí al casal municipal, des d'on començarà la manifestació, que recorrerà la majoria dels carrers d'aquest poble de menys de 2.000 habitants. Al marge de les nombroses entitats socials i grups ecologistes que es preveu que s'hi adheriran i que cridaran les proclames contra el magatzem temporal centralitzat, de moment els líders polítics catalans que han confirmat la presència en la manifestació són Joan Puigcercós (ERC) i Joan Herrera (ICV).

ICV vol liderar la resposta institucional

agències

El secretari general d'ICV, Joan Herrera, assegurava ahir que la formació ecosocialista liderarà «la resposta social i institucional» perquè Catalunya no allotgi el magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears, al qual vol optar l'Ajuntament d'Ascó (Ribera d'Ebre), liderat per CiU. Herrera va exigir que es garanteixi que «cap ajuntament català optarà a acollir l'MTC» abans de dimarts 26, dia en què el consistori d'Ascó es reunirà per decidir si presenta candidatura. Herrera creu que està fora del «sentit comú» que el territori «més nuclearitzat d'Espanya» sigui aquell que reculli tots els residus nuclears de l'Estat, i va reclamar «un govern responsable i un país amb sentit de futur».

L'El responsable ecosocialista va subratllar que ICV «no parlarà de residus» fins que es determini fins quan funcionaran les centrals nuclears espanyoles, «com ja s'ha fet a tota Europa».

«Ascó decidirà», per al PSC

El PSC no s'ha volgut mullar gens en aquest afer i diu que deixa autonomia als seus càrrecs locals (un dels socis de govern d'Ascó és socialista). La consellera de Salut, Marina Geli, en declaracions a TV3, assegurava ahir que en última instància serà Ascó que decidirà.

Amics i Amigues de l'Ebre, contra el cementiri

el punt

L'associació Amics i Amigues de l'Ebre va fer públic ahir un comunicat en què expressa el seu rebuig a la candidatura d'Ascó per rebre el cementiri de residus nuclears on s'emmagatzemaran durant més de seixanta anys els residus de les centrals nuclears espanyoles. Consideren que si s'acaba instal·lant a la Ribera d'Ebre «reforçarà la tendència al despoblament de les Terres de l'Ebre, la seva marginació i la impossibilitat que les generacions futures puguin quedar-se al territori». Fan una crida als ciutadans a anar a la manifestació d'avui, reiteren que les nuclears no són segures i que una decisió com aquesta pot condicionar, a llarg termini, «la sort de les generacions que ens succeiran».

Unes 7.000 tones de residus d'alta intensitat

el punt

Al magatzem temporal centralitzat (MTC) s'hi guardaran els residus d'alta activitat produïts per totes vuit centrals nuclears de l'Estat espanyol, la vida dels quals és de 60 anys, tot i que s'especula que podria arribar als 100. És un temps suficient, segons els experts, perquè existeixi una solució definitiva per als residus.

Es calcula que s'hi emmagatzemaran prop de 7.000 tones de residus: els que s'acumulen a les piscines de les centrals i els residus de la desmantellada central de Vandellòs I que continuen emmagatzemats a França. Els municipis propers a l'MTC rebran anualment uns sis milions d'euros, la meitat del que es deia temps enrere. Aquests sis milions se'ls hauran de repartir entre els pobles que tenen superfície municipal a menys de deu quilòmetres d'on s'ubicarà el magatzem, i nuclis de població a menys de vint. Però, a canvi de la rebaixa, l'Estat destinarà 7,5 milions d'euros anuals suplementaris a totes les àrees nuclears.

Els terrenys per al cementiri han de tenir un mínim de 25 hectàrees, 13 de les quals es destinaran al magatzem i la resta al centre tecnològic associat al projecte.

Dimecres que ve, a Madrid, l'Associació de Municipis en Àrees Nuclears (l'AMAC) presentarà la candidatura dels seus representants. De moment, hi ha dos interessats: Yebra (Guadalajara) i Ascó. Les bases que va fer públiques el Ministeri d'Indústria per tal que els municipis puguessin presentar les candidatures, deixaven clar que n'hi havia prou amb un acord del ple per tal de formalitzar la candidatura, i que no era necessari que aquest fos per unanimitat. A Ascó, el ple se celebrarà dimarts, si no hi ha cap contratemps.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.