la crònica

El ple de la Diputació de Girona només va durar 6 minuts!

La Diputació de Girona va fer ahir un pas més cap a la desafecció política plena. I va donar la raó als que defensen el desmantellament de les diputacions com a òrgans polítics i polititzats. El ple ordinari d'ahir va durar sis minuts. No tinc valor de defensar una durada de cinc minuts, perquè no vull ser acusat d'exagerar a la baixa. En una quinzena d'anys d'assistència més o menys continuada als plens ordinaris i extraordinaris havia viscut sessions breus, però mai cap de tan exagerada com aquesta.

Quan el president, Enric Vilert, va aixecar la sessió vaig aixecar els braços per celebrar el nou rècord, i no pas perquè acabés tan aviat. Si algú va arribar tard, ha de saber que el ple va començar amb cinc minuts de retard. Jo estava convençut que el cap de l'oposició, Jaume Torramadé, faria algunes preguntes per allargar, però ja abans vaig saber que el grup de CiU no n'havia preparat cap.

El ple de la Diputació el formen 27 alcaldes i regidors, escollits per partits judicials, a partir dels resultats de les generals. Té la presidència Esquerra Republicana, el partit amb sis diputats, gràcies a un acord amb el PSC, que té sis representants i tres vicepresidències. CiU, amb dotze edils al ple, és a l'oposició.

CiU va passar a l'oposició després d'haver presidit la institució 28 anys, dels quals, els quatre darrers amb ERC. Aquestes diferències aritmètiques no han estat obstacle perquè, en les coses fonamentals, govern i oposició es posessin d'acord. L'actual pressupost va ser aprovat per unanimitat. De tant en tant, hi ha alguna discussió irada, i sincera. Però molt de tant en tant.

No puc dir que aquest ple hagi estat inútil, perquè, si mes no, es van aprovar obres a la xarxa viària per valor d'1,8 milions d'euros. Tanmateix, no podria assegurar quantes emergències es van cobrir. Calia haver fet aquell ple? Calia que els 27 diputats i diputades es desplacessin a Girona expressament. Ja ho sé que van aprofitar per fer altres feines! Però encara que fossin urgents, hauran cobrat les dietes de la Diputació. O han renunciat a cobrar-les?

En una institució tan administrativa com la Diputació, cal fer sessions plenàries presencials? Cal avui amb les noves tecnologies?

Podrien haver fet el ple per intranet, o per Skype, o per Facebook o per Twitter o per qualsevol xarxa social. Si el problema és la verificació de la identitat, avui també la tecnologia (el DNI electrònic mateix) ja permet verificar amb certesa la identitat, via fòrums tancats o intranets.

S'haurien estalviat desplaçaments, dietes i la despesa de llum i calefacció del saló de sessions, situat al segon pis, de l'ala nord de la seu de la Diputació de Girona, situada en una part secularitzada de l'antic convent del Carme.

Penseu que en el ple d'ahir es va aprovar tot per assentiment, sense ni un torn de paraula per fer o per demanar un aclariment.

Pim, pam. Què voleu en cinc minuts, o sis?

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.