Comunicació

ERC desplega dues pancartes al Congrés a favor de les emissions de TV3 al País Valencià

Joan Tardà i Francesc Canet mostren dos cartells on s'hi pot llegir: ‘Llibertat d'expressió. Sí a la TV3'

Jáuregui respon a Ridao que no és un problema de l'Estat

Els diputats d'ERC Joan Tardà i Francesc Canet han desplegat aquest dimecres dues pancartes en el transcurs del ple del Congrés dels Diputats en favor de les emissions de TV3 al País Valencià després que el govern de Francisco Camps ha aconseguit tallar les emissions de la televisió en aquest territori. Ha estat en el transcurs de la pregunta que el seu cap de files, Joan Ridao, ha adreçat al ministre de la Presidència sobre aquesta mateixa qüestió, que els dos diputats d'ERC han desplegat dues pancartes de mida Din-A3 on s'hi podia llegir: ‘Llibertat d'expressió. Sí a la TV3', com resa la campanya que Acció cultural del País Valencià du a terme des de la prohibició de les emissions.

La vicepresidenta primera del Congrés, que en aquells moments presidia el ple per l'absència de José Bono, ha demanat “per favor” als dos diputats que retiressin immediatament les pancartes, i uns segons després, en veure que la seva petició no feia efecte, ha demanat a Ridao “que l'ajudés”. Finalment, Canet i Tardà han plegat les pancartes i Ridao ha continuat amb la seva pregunta.

Ridao: “Camps atempta contra la llibertat d'expressió”

En la seva intervenció el portaveu d'ERC ha recordat que TV3 s'ha vist al País Valencià durant 25 anys gràcies a la societat civil tot i les “dificultats” de la situació de “setge permanent” dels governs de l'Estat i de la Generalitat valenciana. “És paradoxal que en ple segle XXI, a l'era de la globalització, a Alzira es pugui veure Al Jazeera i en canvi un govern autoritari hagi decidit posar fi a les emissions de TV3” per “raons polítiques i electoralistes”, ha dit.

Segons Ridao, el govern valencià ha tallat les emissions “simplement perquè TV3 emet en la llengua pròpia de València i perquè TV3 és sentida com una televisió pròpia per molts valencians”. Es tracta, ha dit, “d'un atemptat de signe autoritari contra la llibertat d'expressió, d'informació i sobretot contra la llengua i la cultura catalanes”. “Queda clar que Camps, com un Berlusconi qualsevol no només utilitza les lleis a la seva mesura sinó que a més distreu l'atenció de les seves múltiples problemes judicials amb una nova ofensiva de catalanofòbia que li és tan rendible”, ha sentenciat.

Per aquest motiu ha demanat al govern espanyol que no s'inhibeixi i cedeixi l'espai radioelèctric de l'Estat per fer possible l'intercanvi. Ridao, que ha recordat que el govern de Zapatero té bloquejada al congrés una iniciativa popular sobre aquesta qüestió, ha demanat a Jáuregui que “per vergonya i per dignitat faci alguna cosa”.

Jáuregui diu que no és problema de l'Estat

El ministre de la Presidència, però, ha assegurat que el seu executiu no té res a dir sobre les emissions de TV3 al País Valencià i ha apuntat que el fet que la televisió pública catalana es vegi a aquest territori depèn d'un conveni signat entre els dos governs que ho faci possible i que hi hagi reciprocitat. “Aquestes dues condicions es poden produir perfectament”, ha dit, i “correspon a les dues comunitats establir-ho”, ha dit.

Jáuregui ha recordat que Artur Mas ha demanat a Camps una reunió sobre aquesta qüestió perquè són els dos governs els qui tenen els instruments i els canals suficients per fer realitat l'intercanvi. “Els canals que utilitza Catalunya per emetre a Balears o Aragó mitjançant un acord i una reciprocitat són els mateixos que TV3 té per emetre a València o perquè Canal 9 pugui emetre a Catalunya”, ha dit.

“Jo no veig cap raó tècnica ni legal perquè això no es produeixi ni soc qui ha de jutjar perquè s'ha apagat aquesta senyal, però insisteixo que totes dues comunitats poden fer-ho”, ha dit.

Jáuregui diu que l'espai que ocuparia el nou canal és per a la telefonia mòbil

Jáuregui ha justificat aquesta inhibició per demandes de la UE. “L'espai radioelèctric és limitat i escàs, i el que ens diu la UE és que l'espai que queda per a aquest suposat nou canal seria el que tallaríem a la telefonia mòbil, i avui en dia ens demanen que dediquem més a la telefonia mòbil a l'espai audiovisual”.

Per aquest motiu, Jáuregui ha demanat a Ridao que “no col·loqui sobre el govern central un govern que és de les comunitats”, perquè “una matèria que és objecte del marc d'autogovern de les comunitats ha de ser resolta per elles”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.