L'alcalde d'Ascó evita els contraris a l'MTC no presentant-se al Consell Comarcal

La protesta contra la candidatura al cementiri nuclear havia estat convocada a través del boca-orella i d'internet

Havia de ser la primera vegada que Vidal tornava al Consell Comarcal després de la candidatura a l'MTC, i també després de la tancada de protesta que van protagonitzar els càrrecs electes d'ERC i el PSC a la seu de l'ens. També se sabia que els detractors del cementiri nuclear l'esperaven a la porta per escridassar-lo, i per això la plaça de Sant Roc i els voltants del Consell Comarcal estaven plens de policia. Al llarg del dia, la previsió era que Vidal assistiria al ple. De fet, el president riberenc, Bernat Pellisa (ERC), s'havia ofert a acompanyar-lo fins a l'entrada del Consell, per donar una imatge de normalitat institucional i per apaivagar els ànim. Però a última hora, Vidal va preferir evitar els manifestants.

No van poder fer-ho altres alcaldes de CiU que també són consellers comarcals, com el de la Palma d'Ebre, Gil Martí; la de Vinebre, Gemma Carim, i l'alcalde de Garcia, Francesc Acero. Alguns dels manifestants van increpar els convergents, i un dels alcaldes es va girar cap a la gent i va fer un gest ofensiu aixecant el dit del mig d'una mà. Després, els contraris a l'MTC van entrar al Consell per seguir el ple. El consell va aprovar un conveni de col·laboració amb el centre d'empreses de Flix i un altre amb el pavelló firal de Móra la Nova. El moment més esperat, però, va ser la intervenció del president. Pellisa va expressar la seua preocupació per la «fractura social» que ha provocat la candidatura d'Ascó, i va lamentar la falta de transparència i de debat dels últims mesos. «El tema ens ha esclatat als morros», va lamentar Pellisa. Però alguns dels manifestants s'esperaven que ahir hi hauria una nova declaració institucional contra el cementiri nuclear, i van marxar del Consell entre renecs, i acusant govern i oposició d'haver-se venut.

Vidal diu que el delegat del govern al Camp li dóna suport

G.M. / ACN

L'alcalde d'Ascó, Rafael Vidal, ha afirmat que té el suport del delegat de la Generalitat al Camp de Tarragona, el flixenc Xavier Sabaté (PSC). En una entrevista publicada ahir per l'Agència Catalana de Notícies, Vidal assegura que no només ha tingut el suport del seu soci de govern, el regidor socialista Josep Martínez, ja que també ha tingut el suport de Sabaté. En concret, l'alcalde d'Ascó responia això quan se li preguntava per la veracitat dels rumors que apunten que hauria tingut una oferta del PSC, si finalment és expulsat de CiU. D'altra banda, Vidal critica el paper del Consell Comarcal en el procés. De fet, acusa el Consell de poc interès i lamenta que no s'haja implicat més en la candidatura, «una decisió transcendental per a Ascó».

El govern vol que es desestimi definitivament

a.s

Les negociacions han fructificat. Els grups del tripartit van acabar pactant ahir una proposta de resolució en contra de la instal·lació d'un magatzem de residus nuclears a Ascó. El text, que se sotmetrà a votació en el proper ple –10 i 11 de febrer–, insta el govern català a demanar a l'espanyol que «desestimi de manera definitiva» la construcció del magatzem al municipi de la Ribera d'Ebre, tal com el president de la Generalitat ha demanat per carta al ministre d'Indústria. Les forces d'esquerres –han fet arribar la resolució a CiU perquè s'hi sumi– recorden que el Parlament ja va aprovar el març del 2008 una resolució contrària a la ubicació i que tant el govern com el president de la Generalitat han rebutjat ara la instal·lació. El tripartit subratlla que, atenent el conveni europeu Aarhus sobre l'accés a la informació i la participació en la presa de decisions, hi ha «manca de consens territorial i social» per al magatzem. En el text, el Parlament dóna suport a l'executiu català perquè emprengui les mesures «polítiques, administratives i legals» per fer prevaler el seu rebuig.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.