El retard de la jubilació als 67 anys que planteja el PSOE només convenç la CEOE

La resta de partits, els sindicats i les organitzacions agràries carreguen contra la proposta aprovada ahir

La ministra d'Economia, Elena Salgado, va explicar, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, que la reforma és necessària per raons demogràfiques, ja que en els últims 35 anys s'ha triplicat el temps de cobrament de la pensió de la jubilació, i s'ha passat de la mitjana de 5 anys de 1975 a la mitjana de 15 anys actual. En aquest sentit, va recordar que la jubilació als 65 anys es va establir el 1919 i que des de llavors l'esperança de vida ha augmentat fins a situar la població espanyola en la segona posició mundial, només superada per la del Japó.

Interrogada pel rebuig frontal dels sindicats, la vicepresidenta primera, María Teresa Fernández de la Vega, va assenyalar que el govern espanyol treballarà per convèncer-los «amb arguments, amb dades, amb raons i amb diàleg». Va posar l'accent que la proposta de reforma respon a la «responsabilitat de país», que obliga a actuar amb la vista posada en el mitjà i el llarg termini.

Altres estats que preveuen retardar l'edat de jubilació són Alemanya, Dinamarca i el Regne Unit. Els dos primers han aprovat elevar-la als 67 anys de manera progressiva (entre el 2012 i el 2029 en el cas alemany, i entre el 2024 i el 2027 en el danès), i els britànics preveuen un augment entre el 2024 i el 2026, fins als 68 anys.

Barbaritat frustrant

Els sindicats van expressar ahir la seva total oposició a la possibilitat d'allargar la vida laboral fins als 67 anys, en considerar que aquesta no és la solució per garantir el sistema de pensions. El secretari general de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego, va afirmar que allò prioritari, en plena crisi econòmica i amb elevades taxes d'atur, és esforçar-se per garantir una ocupació de qualitat que, a la llarga, és el que acaba generant ingressos. «Allargar avui la vida laboral als 67 anys no és el problema, perquè ja tenim fórmules de jubilació flexible que permeten que el que vulgui continuar treballant més enllà dels 65 de manera voluntària pugui tenir incentius per fer-ho», va dir Gallego, que creu que obligar els espanyols a allargar dos anys més la seva vida laboral és «un missatge frustrant i bastant negatiu», sobretot per als que pateixen la crisi.

El secretari general de la UGT de Catalunya, Josep Maria Álvarez, va titllar de «barbaritat» la proposta. «De fet, en la situació en què ens trobem és un insult cap als aturats. No hi ha treball per a tothom; per tant, no hi ha raons per augmentar l'edat de jubilació», va afegir. Per la USOC, «és necessari estudiar les modificacions de l'actual sistema de jubilació per buscar fórmules flexibles, però no de caràcter obligatori ni generalitzades».

L'Associació de Treballadors Autònoms (ATA) va apostar per limitar les jubilacions anticipades abans de començar a retardar l'edat de jubilació, però no s'hi oposa si és per garantir el sistema i proposa que el càlcul es faci tenint en compte tota la vida laboral. Asaja considera que l'objectiu ha de ser incorporar al mercat nous treballadors, i COAG recorda que als agricultors i ramaders ja els costa arribar als 65 anys, per la duresa de la feina.

«Globus sonda», «estafa», «catastrofisme»...

La patronal CEOE va valorar que s'estudiï retardar la jubilació perquè és «un debat molt important per a la societat». Una reacció lògica, tenint en compte que el seu president, Gerardo Díaz Ferran, havia plantejat dimecres que l'edat de jubilació es fixés en els 70 anys.

Aquest és l'únic suport incondicional que ha rebut el govern socialista. El PP va criticar la proposta perquè representa «retallades en els drets dels ciutadans, i la presidenta de Madrid, la popular Esperanza Aguirre, la va qualificar de «globus sonda» per evitar parlar de l'atur. El president de CiU, Artur Mas, també va parlar de globus sonda i va recordar que l'edat real mitjana de jubilació és de 62 anys, per la qual cosa seria més eficaç retallar les prejubilacions. El PNB, per la seva banda va deixar clar que «no avalarà mai» la retallada de conquestes socials «tan importants per als treballadors.

Per la part de l'esquerra, els portaveus d'IU, Gaspar Llamazares, i ICV, Joan Herrera, es van mostrar indignats per aquesta iniciativa «brutal» que representa una «estafa als ciutadans», i van advertir que la primera conseqüència que tindrà serà la ruptura amb l'esquerra parlamentària. El BNG també va anunciar que mai donarà suport a una jubilació més enllà dels 65 anys. El desacord es va mostrar fins i tot dins el partit socialista: el corrent Izquierda Socialista va mostrar les seves discrepàncies amb la proposta de retardar la jubilació «de manera coactiva», i exposarà avui la seva oposició en el comitè federal.

A ERC, segons qui parli

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Ridao, va valorar de manera positiva que finalment es posi sobre la taula un debat estructural i a llarg termini sobre la subsistència del sistema públic de pensions, però va afegir-hi que la part negativa és que el govern del PSOE està més preocupat per reduir la despesa que no pas pel futur del sistema, va criticar que es faci «catastrofisme» i es va reafirmar en el manteniment del rebuig a la jubilació als 67 anys». El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, va aplaudir, en canvi, la «decisió valenta» del govern espanyol, perquè, va recordar, l'esperança de vida dels catalans ha augmentat fins a una mitjana que supera els 80 anys.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.