El cementiri nuclear d'Ascó incompliria alguns acords internacionals, segons ERC

Junqueras demana una investigació a la Comissió Europea

ERC està decidida a portar la seua oposició al magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears fins a les institucions comunitàries. L'eurodiputat Oriol Junqueras va demanar ahir que la Comissió Europea analitze de manera «exhaustiva» tot el procés amb què el govern de l'Estat està cercant les poblacions candidates a rebre l'MTC. Segons Junqueras, el projecte del cementiri nuclear podria incomplir els acords internacionals en matèria de medi ambient, i més concretament el conveni d'Aarhus. Aquest acord, signat també per la Unió Europea, estableix que les decisions que afecten el medi ambient s'han de prendre seguint un procés participatiu i transparent. A més, la convocatòria per designar la seu de l'MTC, publicada el 29 de desembre, no menciona en cap cas el consens territorial ni la posició dels governs autonòmics; ni tampoc concreta les característiques tècniques del projecte.

D'altra banda, Junqueras també ha advertit que el procés per designar el municipi que rebrà l'MTC tampoc compleix les recomanacions de la xarxa europea de governança de residus nuclears (COWAN). «El govern d'Obama ha retirat recentment un projecte de cementiri nuclear, per la forta oposició a l'estat de Nevada, mentre que el govern de Zapatero ni tan sols s'ha plantejat que la Generalitat pugui opinar sobre una instal·lació que s'ha de construir a Catalunya», va dir Junqueras.

LA FRASE

ORIOL JUNQUERAS
eurodiputat d'erc
«La decisió no pot dependre només d'una població»

Crítiques al paper de Montilla des de dins del PSC

gustau moreno

La Coordinadora Anticementiri Nuclear a Catalunya (CANC) ha tingut accés al que ha estat identificat com un document d'algú del PSC amb reflexions sobre l'MTC. El document, que qüestiona el paper de Montilla durant el procés, per haver canviat d'opinió i haver «abandonat a la seva sort» els alcaldes i regidors de les zones nuclears, s'hauria vist durant l'última reunió del consell de la federació del PSC del Camp de Tarragona. Una federació que, divendres, va acordar donar suport al govern de l'Estat per «abordar i donar resposta definitiva» a l'emmagatzematge dels residus nuclears, apostant per una solució sobre la base del consens social i territorial i que garanteixi la solidaritat entre territoris». El document, que no està signat i està escrit en castellà, lamenta que el tema s'haja centrat en la polèmica sobre l'energia nuclear, i no en la necessitat de tractar els residus.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.