El Papa pot condicionar la convocatòria de les eleccions

Benet XVI sospesa consagrar la Sagrada Família al novembre

Al final por ser Benet XVI i no els embolics del tripartit qui decideixi si les eleccions catalanes s'han d'avançar, s'han d'endarrerir o s'han de celebrar quan toquen.

A principi de maig està previst que es cobreixi la Sagrada Família i Joan Rigol, president de la Junta Constructora del Temple, ha transmès al Papa la invitació perquè presideixi la consagració de l'obra d'Antoni Gaudí, sempre amb l'acord del cardenal de Barcelona, Lluís Martínez Sistach. Rigol admet que la invitació ha estat cursada però afegeix que no s'ha arribat encara a cap acord sobre les dates en què la visita es podria produir. Algunes fonts afirmen que el Vaticà ha proposat l'estada d'«un dia» de Benet XVI a Barcelona el mes de novembre i, en tot cas, «sempre després de les eleccions catalanes». Encara que Rigol no vol parlar de calendari perquè «un home de l'edat del Papa no pot fixar-lo exactament», es parla del dia 7 de novembre, diumenge. Si fos així, la jornada electoral hauria d'haver tingut lloc abans d'aquella data.

Les anteriors eleccions, les del 2006, es van celebrar el dia 1 de novembre, però no necessàriament s'han de celebrar en aquesta data si el president de la Generalitat opta per apurar el mandat. L'Estatut faculta el President perquè pugui convocar les següents eleccions «quinze dies abans de finalitzar la legislatura», i diu que han de tenir lloc «entre 40 i 60 dies» després de fer-ho. O sigui, que amb l'Estatut a la mà, Montilla podria fer la convocatòria el 15 d'octubre i fixar la jornada electoral entre el 26 de novembre i el 16 de desembre, cosa que li permetria passar el Nadal com a president de la Generalitat, tant si hagués sortit vencedor com si no, ja que la investidura del nou president es faria el mes de gener. Si Montilla tenia pensada aquesta dilatació del calendari, se n'hauria de desdir en cas que el Papa visités Barcelona el 7 de novembre o en dates posteriors. No en parlem si l'agenda li aconsellés venir a l'octubre. En aquest cas les eleccions s'haurien d'avançar. A Presidència diuen que no saben res del cert sobre la visita papal i afirmen que la voluntat de Montilla és esgotar la legislatura.

Mentrestant, Joan Rigol explica que va invitar fa uns dies Gianfraco Ravasi, ministre de Cultura del Vaticà, a visitar la Sagrada Família. «No la coneixia, i va quedar tan entusiasmat que és el principal propagador de l'obra de Gaudí al Vaticà.» Durant l'estada a Barcelona, Ravasi es va entrevistar amb Montilla al Palau de la Generalitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.