Tots absolts de l'explosió de Vidreres

El tribunal no n'ha pogut determinar la causa i diu que per tant no pot atribuir-ne la culpa als acusats

La sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Manuel Jaén, absol Rafael Brau Espinosa, Maria Rosa Estrada Llargues, Manuel Borraz Ariño, Rafael Ríos Ríos, Germán Vidal Real, Mario Igual Massalles, Juan Vicente Jurado Soriano, Luis Casanovas Escudero i Joaquín Enrique Peñalver Lluvera dels delictes d'homicidi imprudent, de risc i contra la seguretat dels treballadors que els atribuïen les acusacions particulars que exercien els familiars de les víctimes i l'Ajuntament de Vidreres. El ministeri fiscal no va presentar acusació. Les acusacions particulars demanaven penes de 5 anys de presó i una indemnització total de 900.000 euros.

La resolució judicial aplica el benefici del dubte als acusats i considera que en l'origen de l'explosió hi van concórrer diverses hipòtesis possibles i, davant d'això, el tribunal «no pot aplicar la més desfavorable als acusats». La sentència considera provat que a la pirotècnia hi havia productes que havien estat elaborats amb clorat i alumini, una barreja que estava prohibida per una ordre ministerial de 1991. Però també assenyala, citant uns pèrits del Ministeri d'Indústria i Energia, que van explicar que va existir «una certa interinitat durant dos o tres anys» –fins que es van poder catalogar els articles pirotècnics– durant els quals es tolerava la distribució i venda d'aquells productes que no s'havien fet retirar del mercat.

Per aquest motiu entén el tribunal que ni els propietaris de la pirotècnia ni els seus proveïdors poden ser responsables de l'emmagatzemament de material pirotècnic prohibit a les instal·lacions de Vidreres. D'altra banda, la sentència també assenyala que aquelles instal·lacions reunien les condicions de seguretat exigibles i que justament una setmana abans de l'explosió van rebre la inspecció favorable de la delegació del Ministeri d'Indústria i Energia.

Víctimes i danys

A conseqüència de l'explosió van morir els treballadors Joan García Calero, Jordi Fusté Doltra, i Benvingut i Jordi Joals Tarré; una treballadora va resultar amb ferides greus i dues persones van perdre els seus vehicles.

Algunes de les acusacions particulars ja han anunciat que presentaran recurs contra aquesta sentència de l'Audiència al Tribunal Suprem.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.