Un pis museu a la Casa Bloc

Si caminen pel passeig Torras i Bages i s'aturen a la cantonada del carrer Almirall Pròixida, els sobtarà descobrir que, de tots els habitatges de la Casa Bloc, l'edifici modern en forma de ziga-zaga que va construir la Generalitat republicana per als obrers, n'hi ha un, entre el total de 169, de molt diferent: és com l'aneguet lleig de la Casa Bloc perquè és l'únic que no té la façana rehabilitada. L'home que hi vivia, en règim de lloguer, no va permetre mai que l'Institut Català del Sol (Incasòl) de la Generalitat, la propietària de la Casa Bloc, actualitzés la façana tronada.

L'inquilí d'aquell pis va morir fa poc i l'Incasòl i l'Institut de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona tenen un projecte que transformarà l'aneguet lleig de la Casa Bloc en el cigne més cobejat. Al llarg d'aquest any, sotmetran l'habitatge a un projecte de museïtzació a través del qual es recuperarà la essència original d'aquest habitatge.

A partir de la documentació del Gatcpac (Grup d'Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l'Arquitectura Contemporània), l'habitatge retrocedirà setanta anys i tornarà a lluir el terra, els llums, el paper de les parets... i, fins i tot, el mobiliari (que tot i que se'n conserven els dissenys, no es va fabricar mai) que haurien d'haver estrenat els obrers i que, amb l'esclat de la Guerra Civil, van acabar fent ús a les vídues i els orfes de militars.

El pis és, com tots els de la Casa Bloc, de tipus dúplex, amb un superfície de 55 m² (n'hi ha de més grans, de 77 m²). L'Incasol i l'Icub (que ha encarregat el projecte museològic al Disseny Hub Barcelona) preveuen que a final d'any el públic podrà visitar aquest habitatge. Les visites s'hauran de concertar i seran guiades.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.