la contra

Paisatge de documentals, a Olot

La mostra de documentals Olot.doc compleix cinc anys i es consolida com a referent al país

La criatura se'ls ha fet gran de cop. Només en cinc anys. El festival internacional de documentals d'Olot, l'Olot.doc, s'ha consolidat a un ritme vertiginós com a referent del gènere al país. Els organitzadors, amb Jordi Teis al capdavant, consideren que és un èxit haver arribat ja on són, i per això volen festejar aquest cinquè aniversari. L'acte més simbòlic es durà a terme el dissabte 20 de març –el festival se celebra entre el 18 i el 21–, per al qual s'ha convidat tothom a la plaça Major per fer un número 5 de figures humanes i a compartir una copa de cava. A més, hi haurà a la plaça Pia Almoina una fira de cinema.

La mostra reforça la difusió en aquest cinquè aniversari de la seva oferta fent una projecció simultània a Olot, Pineda de Mar i Reus, gràcies a la tecnologia que ofereix l'Anella Cultural. Es tracta d'un dels tres documentals de l'Aula.doc, és a dir, les activitats que fa als centres educatius de la ciutat –350 alumnes– a l'entorn d'una selecció de documentals del festival de Vidreres. Com cada any, l'Olot.doc ha apostat per la producció local. En aquest cas, per cinc documentals. Es tracta de Kkar Bed. Aixeca't, de Marc Planagumà; l'últim lliurament de la trilogia Tu tens rellotge, jo tinc temps, de l'IES la Garrotxa d'Olot; i la del Taller Verd d'Olot; La memòria històrica de l'escola franquista, produït per Frame 40, l'IES Montsacopa d'Olot i l'Olot.doc; i la segona part de l'Evolució urbanística d'Olot, del Col·lectiu de Cinema Independent. La prèvia és l'exposició Rue 24, Phnom Penh (Kampuchea), del fotògraf basc Mikel Aristegi, a Can Trincheria, que és un document sobre els nens que viuen i treballen als carrers de la capital de Cambotja.

La mostra Olot.doc s'inaugura el dijous 18 de març amb Siete instantes, de Diana Cardozo, i El círculo, de José Pedro Charlo i Aldo Garay, que són dues visions del moviment tupamaro contra la dictadura uruguaiana. Són dos dels 22 documentals que es podran veure fins al diumenge al vespre, quan Cool and crazy, de Knut Erik Jensen, que tracta d'un cor de pescadors noruecs, tancarà la mostra. La inauguració es farà el divendres (20.00 h, als Catòlics) amb el passi de Caídos del cielo, el documental sobre l'obra de teatre amb actors de persones sense sostre i actors professionals que va promoure l'educadora social Paloma Pedrero i que va traslladar al format de documental Daniel Sousa. En la inauguració hi seran tots dos.

També destaca Made in L.A., d'Almudena Carracedo, que mostra la lluita de tres treballadores equatorianes en el tèxtil de Los Angeles per aconseguir proteccions laborals bàsiques. El programa general, el Fes.doc, es completa amb Soy Meera Malik; Per un ull de la cara; The Molky Way; Trasllat silenciós; Pecados de mi padre –fruit d'un acord amb Paral·lel 40 i que narra les vivències del fill del cap del càrtel de Medellín Pablo Escobar–; Receptes pel desastre; ¿Por què corren tanto los jamaicanos?, i Tapólogo. Es tracta de la selecció de 60 propostes, quasi la meitat més que les rebudes l'any passat i que són de diversos països d'arreu del món. L'Olot.doc, que ha estrenat web, inclou també un sopar de cinema. A part dels Catòlics, el Principal serà el marc per a alguns documentals.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.