Els Premis d'Arquitectura s'unifiquen

El Col·legi d'Arquitectes de Girona ha determinat que hi haurà una sola categoria, i ha instituït el premi Jurat de la Cultura

El 28 de maig se celebrarà l'acte públic al llarg del qual es proclamaran els tres projectes guanyadors i el projecte més votat en el guardó Jurat de la Cultura, un premi instituït amb l'objectiu d'involucrar-se en la vida cultural de l'àmbit propi del Col·legi, per continuar incidint en la idea de l'arquitectura com a activitat cultural d'interès general i públic. Als representants del món de la gestió i comunicació cultural que votin un dels projectes seleccionats, se'ls demanarà que jutgin i reflexionin sobre les obres, i que es pronunciïn sobre l'estat de salut de l'arquitectura que es produeix a les comarques gironines. Ahir, Frederic Cabré, president de la Demarcació de Girona del Col·legi d'Arquitectes, es mostrava molt satisfet, i en tenia motius: per haver recuperat Caixa Girona com a productora –canvi que ha coincidit amb el relleu al capdavant de la direcció de l'entitat financera, que havia estat involucrada en els premis en les primeres nou edicions–, pel fet de poder assegurar la periodicitat anual dels premis malgrat el context de crisi i gràcies a les aportacions de Caixa Girona i la Diputació de Girona, i pel fet que la unificació de categories suposa «reivindicar l'arquitectura com a disciplina complexa, única i transversal, i valorar la seva qualitat en si mateixa, amb independència del seu ús, mida o especialitat.» Cabré va explicar que el jurat va fer referència a l'alt nivell dels projectes presentats en aquesta edició. Xavier Monteys, catedràtic de Projectes Arquitectònics de la UPC, és el president d'aquest jurat, del qual també formen part els arquitectes Juan Herreros, José Morales i Rafel Moranta.

Pel que fa als projectes presentats, 117, que superen de poc el nombre dels presentats en la darrera edició (116), hi predomina l'habitatge unifamiliar, tot i que hi ha una àmplia representació d'equipaments socials com ara escoles, llars d'infants, edificis sanitaris i habitatges de protecció oficial, però també blocs de pisos i instal·lacions efímeres.

El 28 de maig d'aquest any es faran públics els tres projectes guanyadors i s'inaugurarà l'exposició de la tretzena edició dels premis, que encara s'ha de decidir quin format tindrà. D'entre les obres seleccionades com a finalistes, destaquen el celler Terra Remota, de Sant Climent Sescebes (Nacho Ferrer i Pepe Cortés); el bloc d'habitatges El Farcell, de Figueres (Josep i Carles Modolell); un edifici d'habitatges a la Gran Via de Jaume I de Girona (Ricard Mercadé i Aurora Fernández); la llar d'infants municipal d'Ullastret (Joan Falgueras), la restauració i adequació del fòrum romà del conjunt monumental d'Empúries (Lola Domènech) i el projecte de nova construcció del SES i ampliació del CEIP de Cadaqués (Gabriel Mora i Carmina Sanvisens).

El pressupost dels premis, que no estan dotats econòmicament, és de 30.000 euros, un 20% menys que l'edició de l'any passat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.