El fort temporal s'endú les platges del Maresme i afecta la via del tren

Desapareix la sorra a molts punts de la costa i a Cabrera les onades xoquen amb els combois

La llevantada va endur-se la sorra de bona part de les platges de la comarca. En alguns punts, però, van desaparèixer del tot. És el cas de la platja nudista de la Musclera, d'Arenys de Mar, on ahir eren visibles les dutxes surant al mig de les onades, que arrossegaven també els serveis de canonades. Un escenari semblant es repetia a la platja de llevant de Mataró, a la zona de Sant Simó, on no quedava sorra i les onades picaven a prop de la via del tren. Mentre que en aquest punt la xarxa ferroviària no patia cap contratemps, a Cabrera de Mar les onades s'enfilaven per sobre la via i xocaven amb els combois, un fet que va obligar a suspendre el pas dels trens des de la una del migdia i fins a les tres de la tarda.

Tot i restablir-se la circulació, a partir d'aquesta hora, els trens circulaven únicament per una de les dues vies i passaven molt lentament. Aquest és un punt crític a la xarxa ferroviària, ja que Cabrera no té gairebé platja, tot i que es va regenerar aquest estiu i des d'aleshores s'hi estan fent obres per reforçar l'escullera que protegeixi la via del tren. L'alcalde del municipi, Joan Vilà, va recordar un cop més com d'urgent és, «abans no passi una desgràcia», resoldre el problema de la falta de sorra, que atribueixen a l'impacte que representa el port veí de Mataró. A més de la platja i la via del tren, el temporal va fer desaparèixer el passeig que hi ha just davant de les urbanitzacions de Costamar i Voramar, deixant impracticables els accessos a la platja. La virulència de les onades de les últimes hores també va afectar el litoral de Vilassar de Mar, Premià de Mar i el Masnou, i els ajuntaments van fer ahir crides perquè ningú s'apropi als passeigs marítims. Pel que a l'Alt Maresme, la costa dels municipis de Pineda i Santa Susanna van ser les que van sortir més perjudicades. A Pineda, tots els accessos es van tancar al trànsit i, a Santa Susanna, les onades es van menjar força sorra de la platja de les Palmeres.

A Barcelona, resisteixen

A diferència del que passava fins fa pocs anys, les platges de Barcelona van aguantar amb solvència les envestides de la llevantada. Tot i que tant ahir com dilluns la força de les ones va ser intimidant, els danys que va patir el litoral van ser escassos. Només a la platja de la Barceloneta, tradicionalment la més castigada quan hi ha mal temps, es va poder apreciar que el temporal havia englotit part de la sorra. La regidora de Medi Ambient, Imma Mayol, va assegurar ahir que encara és d'hora per fer una avaluació dels possibles danys que ha viscut la costa de la capital catalana, i que caldrà esperar uns dies per veure si serà necessari fer una aportació de sorra amb vista a la temporada d'estiu. De fet, el consistori confia que el mateix corrent natural marí acabi restaurant part de la que s'ha perdut. El factor clau que explica per què les platges barcelonines han resistit aquest envit es troba en el pla d'estabilització que s'està aplicant de manera conjunta amb el Ministeri de Medi Ambient.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.