Els grups electrògens surten al rescat

Bona part de la demarcació va recuperar la llum durant el dia, i Endesa reduïa a 20.000 els abonats sense subministrament

La paciència té un límit, que es va exhaurir la nit de dimarts a dimecres. Passades les 24 hores de gràcia, durant les quals la gent va comprendre que davant la magnitud de la nevada de dilluns poca cosa podia reclamar, la matinada de dimecres va ser un punt d'inflexió. Amb els termòmetres marcant temperatures sota zero arreu de les comarques gironines, el ja famós triangle Tordera-Bellcaire-Girona continuava a les fosques. Sense llum, sense aigua calenta, sense calefacció. Les xifres oficials ja havien rebaixat de 200.000 a 70.000 els abonats sense llum, un cop s'havia connectat la línia de 220 kV Vic-Juià. Però al matí la Generalitat va tornar a elevar la xifra fins als 100.000, que Endesa va atribuir a un fet puntual per la reparació d'un punt de la xarxa elèctrica. Una xarxa «trinxada» pels efectes del temporal, segons reconeixia la mateixa companyia. Moltes de les subestacions gironines ja estaven a punt a les dotze del migdia, però hi havia una quinzena de línies de distribució d'alta tensió –110 i 132 kV– amb torres a terra. Cent trenta-nou línies de mitjana tensió també estaven afectades, i pel que fa a les de baixa tensió, les que porten l'energia en última instància a les cases, ja ningú s'atrevia a dir cap xifra.

Més de 700 operaris d'Endesa localitzaven i arreglaven com podien les línies danyades, i la crispació de ciutadans, alcaldes i altres autoritats anava en augment. Tant per la falta de llum com per la falta d'informació i previsions. El delegat del govern, Jordi Martinoy, ho va dir ben clar en una visita al pavelló esfondrat de Quart: «Es pot exigir als ciutadans 24 hores de paciència, però no se'ls pot exigir que aguantin dos dies sense llum. Si a Barcelona van tenir de seguida els grups electrògens, Girona no pot ser menys.»

Arriben els grups

Dit i fet. Al matí hi havia una cinquantena de grups electrògens subministrant llum a les que en diuen «zones sensibles»: ambulatoris, comissaries, hospitals, estacions de tren, repetidors de telefonia..., que alhora beneficiaven els veïns més propers. Al migdia en van entrar en servei cap a cinquanta més, i els afectats ja es van estabilitzar en els 50.000 abonats, de zones sobretot de la Costa Brava centre. A la tarda van continuar arribant-ne, i al vespre ja n'hi havia 163, que s'anaven destinant sobretot a clients domèstics. La mateixa destinació que tindran els que arribin avui, fins i tot des de França. A la nit, Endesa esperava deixar en 20.000 els clients sense llum, i anar reduint més la xifra durant el dia d'avui. El compromís amb la Generalitat era que ahir a la nit no quedés cap municipi completament a les fosques.

Normalitat viària

Mentrestant, la majoria de carreteres ja estaven completament netes de vehicles i neu, que s'acumulava als vorals. Només la variant de Santa Cristina d'Aro quedava tallada, per culpa de cables elèctrics que havien caigut, i les cues de l'autopista a la Jonquera van arribar als 15 quilòmetres. L'atenció ara se centrarà en els accessos i subministraments a urbanitzacions, nuclis i masos aïllats.

Temperatures sota zero

o.m

L'onada de fred que ha comportat la borrasca ha tornat a superar els rècords de temperatures mínimes d'aquest any, que s'havien anat batent successivament en els episodis de fred del gener i el febrer. Les mínimes de la matinada de dimecres van ser sota zero arreu de les comarques gironines: a Roses, -0,2º; a Ventalló, -2,1º; a Castell d'Aro, -5,3º; a la Bisbal d'Empordà, -5,1º; a Torroella de Montgrí, -1,2º; a Olot, -9,4º; a Girona, -4,4º; a Cassà de la Selva, -6,8º; a Banyoles, -5,1º; a Núria, -16º; a Sant Pau de Segúries, -13,2º, i a Anglès, -6,7º. Les previsions marcaven ahir que la nit passada les mínimes encara baixarien més, i que durant el dia d'avui podria haver-hi alguna nevada puntual en qualsevol punt de la demarcació. Aquest ambient fred es mantindrà fins al cap de setmana.

Trens fins a Girona

o.m

La línia de tren entre Barcelona i Portbou va funcionar ahir a mitges. La recuperació del subministrament energètic dimarts a la nit va permetre reiniciar ahir al matí els serveis entre Barcelona i Girona, però la línia ferroviària va continuar inservible a partir de Girona cap a Portbou. Segons Adif, la causa va ser la falta de subministrament elèctric en subestacions com ara les de Llançà i Portbou, si bé els operaris també van estar treballant per retirar arbres i cables d'alta tensió que havien caigut sobre les catenàries. Renfe va oferir el trajecte de Girona cap al nord en autobús, i a la nit preveia restablir tot el servei ferroviari fins a Portbou. D'altra banda, l'aeroport de Girona ja va funcionar ahir amb total normalitat, i no s'hi van haver de cancel·lar més vols.

el contrapunt

Períodes de retorn

oriol mas

L'ACA informa sobre els projectes calculant períodes de retorn de riuades de fins a 500 anys. Això vol dir que si s'ha de construir per exemple un pont, l'obra s'ha d'executar tenint en compte el cabal que pot portar el riu en l'escenari més agressiu possible, un fet que es considera que succeeix una vegada cada diversos segles. Així s'intenten prevenir desgràcies. Endesa dissenya les seves línies elèctriques segons la zona on es posen: al Pallars o a la Cerdanya les bases i altres elements es fan de manera que puguin suportar grans nevades. A la costa, en canvi, es tenen en compte altres criteris, com ara la salinitat, però no el de la neu. Les grans nevades s'hi repeteixen més o menys cada 20-25 anys. No és un període de retorn prou baix per preparar millor les línies?

Càlculs de resistència de les torres

jordi casas

Els càlculs per determinar la resistència d'una torre d'alta tensió depenen de molts factors i es fan en funció de moltes variables, segons les fonts tècniques consultades. Dues de les més importants són l'altura respecte al nivell del mar de la zona on s'instal·len i la climatologia. Tal com preveu la normativa, que fixa el reial decret 23/2008 del 15 de febrer, la primera classificació es fa entre tres categories d'acord amb la tensió de les línies. A més, hi ha una altra classificació en tres zones segons l'altura: la zona A, per a menys de 500 metres; la B, per a zones d'entre 500 i 1.000 metres, i la C, per a zones de més de 1.000 metres d'altura. Els càlculs s'han de fer tenint en compte la força dels vents d'un mínim de 120 quilòmetres per hora i de 140 en les categories especials. En la categoria A, les temperatures mínimes que es prenen en consideració són de 5 graus negatius, i la normativa no mana tenir en compte la sobrecàrrega de gel. A les altres dues zones, els càlculs de les càrregues de gel es fan amb una fórmula matemàtica molt complicada a la qual intervé el gruix dels cables. Cal afegir-hi el desequilibri de les traccions i la ruptura de conductors, entre altres paràmetres.

Desenes de cases de pagès van quedar aïllades

R. ESTÉBAN

Brigades municipals, voluntaris, bombers i agents forestals ahir encara treballaven en l'obertura de camins per a l'accés a les desenes de cases –generalment situades en zones de muntanya– que la neu i la caiguda d'arbres ha deixat incomunicades. En molts de casos, a més, els afectats tampoc no disposaven de servei telefònic. Al massís de les Gavarres, per exemple, hi havia almenys cinc masies a les quals no es podia arribar: el mas Plaja, el mas Cals (una casa de turisme rural), el mas Estanyol i el mas Torroella, tots, del terme de Forallac, i el mas Vidal, de Sant Climent. A l'Alta Garrotxa, tres persones continuaven aïllades a can Gustí de Riu. A Porqueres es va poder arribar a can Soler, can Coll, la Coma i la Torre de Pujarnol, mentre que a Camós van obrir els camins de cal Sereno i la Canova.

Cent escoles tancades

M.C/ R.E

Un centenar d'escoles de les comarques gironines van continuar tancades ahir per falta de subministrament elèctric, segons dades facilitades pel Departament d'Educació. Uns 38.000 alumnes van resultar afectats. Fonts d'Educació van indicar que, a més dels municipis que ho van comunicar, calculen que n'hi ha més que no es van poder posar en contacte amb Educació. Pel que fa a les rutes de transport escolar, 123 es van suspendre. Les previsions per avui és que 91 escoles continuïn tancades, segons les informacions de què disposava ahir el departament. El nombre, però, pot variar en funció de si se soluciona el problema del subministrament elèctric i es poden reobrir els centres. La UdG reprèn avui la seva activitat habitual.

La situació dels telèfons

J.M.S

Des de dilluns, a les comarques gironines van deixar de funcionar un total de 286 bases de telefonia mòbil i a tot Catalunya 99 centrals de telefonia fixa. La causa fonamental dels talls de telefonia va ser la falta de subministrament elèctric. Tot i això, algunes centrals van poder funcionar durant unes hores gràcies a l'equipament SAI, que també es va exhaurir a causa de les dificultats per accedir-hi amb generadors elèctrics. Al llarg d'ahir, gràcies a generadors elèctrics, molts dels quals arribats des de València es va recuperar el servei telefònic, i per tant també el d'internet, a la major part de la demarcació. Telefónica té pendent de portar generadors avui mateix a Arbúcies, Begur, Parlavà, Corçà, Tossa de Mar, Pont de Molins, Cadaqués i Maçanet de la Selva.

Urgències per caigudes

Núria astorch

Les plaques de gel formades als carrers dels pobles gironins pel temporal han provocat relliscades i caigudes de vianants. El servei d'urgències de l'hospital Josep Trueta de Girona va atendre ahir 21 persones per accidents relacionats amb la neu, la major part de les quals tenien esquinços o fractures, i també ferits lleus en accidents de trànsit per culpa de patinades. Familiars d'aquests pacients es queixaven que els ajuntaments havien netejat abans les carreteres que els carrers. A més, el Trueta va atendre 19 persones per intoxicació de monòxid de carboni, en molts casos per haver col·locat el grup electrogen dins de casa. El Banc de Sang i Teixits ha començat una campanya de recollida de sang per compensar la caiguda de reserves d'aquests dies.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.