Mestres i estudiants estan cridats a la vaga contra el desplegament de la LEC

Els canvis en el calendari escolar i l'aplicació de l'autonomia de centres protagonitzaran la protesta de demà

Els docents i els alumnes de les llars d'infants, escoles i instituts públics estan convocats demà a la vaga unitària dels cinc sindicats més representatius (USTEC-STEs, CCOO, ASPEPEC-SPS, FETE-UGT i CGT) i que tindrà el seu punt culminant en la manifestació que a Tarragona començarà a les dotze del migdia a la plaça Imperial Tarraco i a Tortosa, a la una, davant dels serveis territorials d'Educació. El representant de l'USTEC-STEs a Tarragona, Josep Maria Cartanyà, va explicar ahir que els motius de la protesta responen, d'una banda, a la «política educativa» del govern i, de l'altra, a «temes laborals». En aquest segon bloc, continuen reivindicant el que ja van posar de manifest quan va començar el curs escolar: que es cobreixin les baixes des del primer dia, que els nomenaments telemàtics siguin més transparents i que es retirin els contractes de terços de jornada per a les persones que fan substitucions i es tornin a implantar els contractes de mitja jornada per «no fer més precàries les condicions de la gent que està a l'atur» i per «deixar de retallar recursos a l'escola».

Pel que fa a la política educativa, que se centra en el desplegament de la llei d'educació de Catalunya; Cartanyà explica que «el desenvolupament del decret d'autonomia de centres» que preveu la llei «suposarà una retallada de la democràcia interna dels centres educatius, perquè consolida la marginació dels claustres en la presa de decisions», que quedaran en mans de les direccions. Tampoc veuen de bon ull el decret que recull l'avaluació externa dels centres (ara ja es fan proves als alumnes de sisè de primària i als d'ESO), que establiran indicadors de progrés. El representant sindical adverteix que en funció dels resultats s'atorgaran més o menys recursos al centre i podria repercutir les retribucions als professors i mestres. Cartanyà ho considera injust, perquè «no tots els centres» parteixen amb les mateixes condicions.

Els canvis en el calendari escolar, sobretot el que comporta el pas de la jornada intensiva a la jornada continuada durant el mes de juny, és l'altre punt de conflicte entre el departament i els sindicats. Cartanyà detalla que a partir del curs vinent, si un centre vol continuar fent jornada intensiva al juny, haurà d'obtenir el permís dels serveis territorials, però estarà sotmès a impugnacions per motius de «condicions extraordinàries». El problema –especifica– és que «en l'ordre del calendari nou no estan previstes enlloc les condicions extraordinàries».

Serveis mínims «abusius»

Tal com ja havien denunciat en les vagues convocades el curs passat, els sindicats veuen «abusius» els serveis mínims que dicta el Departament de Treball. Per als centres docents públics hi ha d'haver una persona de l'equip directiu per centre de treball i un docent per cada quatre unitats, tant a l'ensenyament infantil com a primària. A les llars d'infants ha de treballar el 25% de la plantilla durant l'horari lectiu.

Suport dels pares, a mitges

La Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya només comparteix en part les reivindicacions dels docents: que no es retallin els recursos a les escoles públiques. Però, en canvi, opinen que els centres públics necessiten «una organització i gestió eficaç», en referència al decret d'autonomia, i consideren que la jornada intensiva «no és un dret laboral adquirit». En aquest sentit, Josep Maria Cartanyà respon que no s'han de confondre termes, ja que «quan parlem de jornada intensiva, parlem d'aspectes pedagògics». En canvi, «tenir els nens ocupats a l'escola és un altre tema que pertoca al departament». Però, en qualsevol cas, emplaça a tenir «un debat profund» sobre la qüestió. En relació amb els horaris, la Fapac també demana que no sigui determinat per cada centre, sinó en l'àmbit territorial per «no generar més desigualtats entre centres educatius del mateix territori».La Fapac carrega tant contra els sindicats com contra el Departament d'Educació, perquè «no estan a l'altura dels reptes que requereix l'actual situació del nostre sistema educatiu públic». De fet, argüeix que la Conselleria d'Educació desvia recursos cap a centres privats, provocant «una asfíxia de recursos» als centres públics «on es concentren majoritàriament els alumnes que requereixen més atenció educativa, a causa d'una deficient política de distribució de l'alumnat».

Els estudiants, també

L'Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC) també dóna suport a la vaga convocada pels cinc sindicats de mestres i professors, perquè alerten que amb el nou decret d'autonomia es deroga part del decret de drets i deures de l'alumnat, fent «desaparèixer les garanties davant faltes i sancions» i també «el dret dels estudiants de tercer d'ESO en endavant de no ser penalitzats per la ‘no assistència col·lectiva a classe', posant així en perill un dret tan bàsic i vital per a les reivindicacions estudiantils».

En concordança amb els sindicats i també amb les associacions de pares i mares d'alumnes, veuen com «les retallades de plantilles en el professorat estan provocant ràtios de fins a 33 alumnes per aula a l'ESO i 38 al batxillerat, la qual cosa és intolerable i incompatible amb una educació pública de qualitat».

També reclamen que les substitucions de professors de baixa es cobreixin des del primer dia. Asseguren que «massa sovint la gestió es fa tard i els estudiants no reben la formació necessària per fer front amb èxit als exàmens.»

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.